Läskigt

Paret går på en romantisk strandpromenad – efteråt gör de en hemsk upptäckt på fötterna

Annons
av nuntium
29 mars, 2020
Annons

Den romantiska strandpromenaden utomlands slutade i katastrof. Nu vill paret varna andra för risken med att gå barfota på främmande stränder.

När Eddie Zytner och Katie Stephens åkte iväg på sin resa till Dominikanska republiken så såg paret fram emot en romantisk resa till ett tropiskt land.

Annons

Det paret inte visste var att en barfota promenad på den karibiska stranden skulle sätta dem i livsfara.

När paret kom hem så insåg de exakt hur illa stränderna kan vara.

Publicerat av Katie Stephens Onsdag 25 juli 2018

Visst har man hört om människor som kommit hem från semestern med mystiska skador. Men som med så mycket annat i livet så tror man inte att det ska drabba en själv.

Efter att Katie, 22, och Eddie, 25, kom hem igen från deras romantiska resa i Punta Cana, Dominikanska republiken, så upptäckte de att deras fötter kliade.

Först trodde paret att kliandet berodde på något insektsbett, men ganska snart anade de att det rörde sig om något allvarligare.

Publicerat av Katie Stephens Tisdag 13 februari 2018

Fått hakmask under semestern

Paret märkte stora svullnader och blåsor på sina fötter och de åkte in till sjukhuset flera gånger, skriver Elite Daily.

Trots upprepade läkarbesök så tog det ett tag innan de fick en diagnos. Det krävdes tre läkare för att identifiera infektionen: Cutan larva migrans, rapporterar CTV News.

Infektionen orsakas av att små maskar gräver sig in i huden. Det låter nästan påhittat men blev en obehaglig verklighet för paret. Tyvärr så var deras problem inte över här.

Publicerat av Katie Stephens Tisdag 23 januari 2018

Kutan larva migrans (CLM) är en så kallad hakmaskinfektion i huden och orsakas av larverna av olika parasiter i den mikroskopiska hakmaskfamiljen. Den uppkommer oftast på fötter (40%), skinkor (20%) eller buk (15%).

Katie ville uppmärksamma andra personer på sjukdomen och publicerade några ganska obehagliga bilder på Facebook.

Varning för känsliga bilder.

Publicerat av Katie Stephens Tisdag 23 januari 2018

”Jag har dussintals maskar i mina fötter, och så även Katie,” berättade Eddie Zytner för Windsor Star.

”Det gör mig sjuk bara att tänka på det”, säger han och beskriver klådan som ”outhärdlig”.

Den svåra klådan orsakas av en inflammation som leder den mikroskopiska masken i kroppen, vilket också kan orsaka blåsor och rodnader på foten.

Publicerat av Katie Stephens Tisdag 23 januari 2018

Ursprungligen så fanns hakmaskar främst i tropiska och subtropiska miljöer. Men i takt med att fler människor började resa internationellt så har den spridit sig till andra delar av världen.

Det som oftast händer är att maskarna dras samman när man går på varm, fuktig sand, och de får möjlighet att komma in i huden.

Därför rekommenderas man att vara extra uppmärksam när man går på sandstränder i tropiska länder.

Publicerat av Katie Stephens Tisdag 23 januari 2018

I vanliga fall så överlever inte masken särskilt länge i människor, utan dör efter några dagar.

Om du inte får snabb behandling kan det dock bli som i Eddie och Katies fall, där det utvecklas blåsor och sprickor i huden.

Publicerat av Katie Stephens Onsdag 24 januari 2018

Även om paret till slut lyckades få rätt diagnos så var vägen fram till en behandling lång.

”Till råga på allt så avslogs vår begäran till Health Canada att få den medicinen (ivermectin) som vi behövde för att behandla vår infektion och vi tvingades få medicin från USA,” förklarade Katie.

Publicerat av Katie Stephens Torsdag 28 juli 2016

För att få tag i medicinen var Katies mamma tvungen att köra till USA där hon hittade medicinen paret behövde. Det fick Katie att sarkastiskt skriva: ”Tack Kanada för den härliga vård som du ger oss!”

Daniel Caplivski, professor i infektionssjukdomar vid Icahn School of Medicine på Mount Sinai, berättar för Cosmopolitan, att folk borde ha på sig skor för att skydda sina fötter när de går på stranden.

Vi bör därför ta lärdom av parets situation och vara uppmärksam på symptomen och följa Katies råd på Facebook. ”Snälla få det kollat omedelbart,” skrev hon i Facebook-inlägget.

”Vi trodde helt enkelt att det bara var insektsbett, och det blev sämre för varje dag gick.”

Publicerat av Katie Stephens Onsdag 25 juli 2018

Hur mysigt det än är att gå barfota på en varm strand under semestern så kan man få otur. Dela gärna Katies råd med era vänner som ska på utlandssemester i framtiden!

Annons
Dela på Facebook