Familj

Livsviktiga uppmaningen till alla föräldrar efter drunkningsolyckorna – gör ALDRIG detta

Annons
av nuntium
26 juni, 2020
Annons

Drunkningsolyckorna i samband med badande ökar i Sverige. Nu går experterna ut och varnar om det farliga beteendet.

En tragisk baksida av sommarens härliga badande och semester är alla drunkningsolyckor som sker.

Annons

Faktum är att den vanligaste dödsorsaken bland barn 1-6 år är just drunkning. I många fall kan det förhindras om föräldrarna är tillräckligt uppmärksamma.

– Det går så oerhört snabbt när ett barn drunknar. Det sker inte med rop eller viftande armar, utan i tysthet. Många är medvetna och duktiga på badsäkerhet, men det händer fortfarande olyckor, säger Alexandra Gahnström på Trygg-Hansa till Expressen.

Källa: Shutterstock

Måste ha uppsikt

Många föräldrar känner sig säkra bara för att man försett sitt barn med armpuffar eller andra flytande badleksaker. Men så enkelt är det inte.

– De är uppblåsbara och kan tappas. Även om barnen har det ska man som vuxen vara nära. För ett barn som inte kan simma gäller en armlängds avstånd. Det är så roligt att bada, så gör det till en fantastisk stund tillsammans, säger Alexandra till Expressen och fortsätter:

– Vattnet behöver inte vara djupt för att ett barn ska drunkna, det kan räcka med en vattenpöl. Bara för att vattnet är grunt behöver det inte vara säkert.

Släpp mobiltelefonen

En av de saker som oftast stjäl föräldrarnas uppmärksamhet från barnen är mobiltelefoner. Även om våra mobiler och internet hjälper oss på många sätt så kan det vara bra att lägga ifrån sig den ibland. Beroende av mobiltelefoner är ett växande problem och kan i värsta fall leda till våra barns död.

Det bästa sättet att förhindra att ditt barn drunknar är helt enkelt att hålla uppsikt.

– Uppsikten är det viktigaste när det kommer till säkerhet när man badar med barn. Vi vill uppmana vuxna och föräldrar att hålla koll på barnen när de badar genom att slå på Badläge – både i sinnet och i mobilen, säger Alexandra på Trygg-Hansa.

Släpp mobilen när ni njuter av en dag på stranden med era barn. Och glöm inte att dela tipsen med andra föräldrar!

Annons
Dela på Facebook