Nyheter

Enorm brist på spermadonationer i Sverige – erbjuder 500 kr för en sats

av nuntium
8 februari, 2019
Annons

Sverige behöver just nu hjälp av våra män. Det är spermabrist på flera ställen i landet och spermabankerna är därför i väldigt stort behov av donationer som kan tänka sig att skänka en sats eller två.

Det är framför allt Linköping, Uppsala, Göteborg och Umeå som behöver donationer, enligt en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Annons

De flesta män onanerar regelbundet och det är inget man ska skämmas över, eftersom en orgasm är bra för både kropp och själ. Men vad man kanske sällan tänker på är att man kan få betalt för att få det skönt – och det genom att donera sperma.

Ensamstående kvinnor får sedan 2016 ansöka om att bli inseminerade, vilket innebär att efterfrågan på sperma i Sverige har ökat.

Bildkälla: Shutterstock

– Det är inte bara att vi inte har tillräckligt med donationer, utan att vi har för lite resurser i största allmänhet för verksamheten med spermadonation, säger Ann Thurin-Kjellberg, läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Ekot.

Det finns idag 7 kliniker i Sverige som får ta emot spermadonationer, men vem som helst får inte donera.

För att man ska få donera sin sperma krävs det att man uppfyller följande krav:

Måste ha välmående spermier.

Måste vara fri från ärftliga sjukdomar i släkten.

Måste vara psykiskt frisk.

Måste vara fri från allvarliga smittsamma sjukdomar.

Måste vara fri från alla typer av missbruk.

Måste vara mellan 23 och 45 år gammal.

Och innan man får donera måste man godkännas av en läkare och psykolog.

Man får inte välja själv

Ett donationstillfälle går till på så sätt att det sker på en sjukhustoalett där man får onanera fram en sats som man sedan lägger i en behållare.

Man får inte välja vem som ska få ens sperma, och den som insemineras får heller inte reda på vem som donatorn är. Men varje barn har rätt att veta vem sin pappa är, samt att man kan få veta om ens sperma har kommit till användning.

Dessutom får man ersättning för din donation, 500 kronor per sats.

Dela så fler får ta del av detta och få en chans att donera!

Dela på Facebook

Annons