Knep

10 tecken på att någon ljuger för dig

Annons
av nuntium
16 juni, 2020
Annons

Att se och märka om någon ljuger är faktiskt ganska enkelt. Det enda du behöver göra är att lyssna och granska personen ordentligt.

Här är 10 tecken på att någon ljuger

Annons

1. Personen kommer med för många detaljer

Sanningen är alltid enkel och faktabaserad medan lögnare alltid trasslar in sig i detaljer om hur något gick till eller varför det blev som det blev. De har nämligen övat mycket på att komma med en trovärdig lögn och tänkt ut allt. En smart sak att göra här är att byta ämne för ett ögonblick och sedan komma tillbaka till det du tror att någon ljuger om. Den som talar sanning kommer med den på ett obekymrat sätt och den som ljuger börjar repetera detaljer igen.

2. Lögnare kan visa ett konstigt beteende

Du måste både lyssna och observera den du tror kommer med lögner för att pussla ihop två delar. Om den du tror ljuger normalt är en person som är lugn och plötsligt är mer nervös och rastlös så är det ett förändrat beteende som kan avslöja en lögn.

3. Ingen ögonkontakt eller för mycket ögonkontakt

En del lögnare känner sig för skyldiga för att se dig i ögonen medan andra har blivit så bra på att ljuga att de gör allt de kan för att försäkra dig om att det de säger är sant. Tricket här är att förstå att lögnare nästan alltid beter sig tvärtom om mot vad de brukar göra när de kommer med lögner. Den som normalt inte ser dig i ögonen så mycket kommer att göra det mycket mer och tvärtom.

4. De byter ämne

Den som ljuger vet att ju längre tid han/hon pratar desto större risk att bli avslöjad och just därför kommer han/hon att försöka byta ämne. Men gå inte på det. Se till att du kommer tillbaka till ämnet hela tiden så att du får en chans att analysera innehållet.

5. Kroppsspråket förändras

Det är vanligt att lögnare har svårt att hålla händerna stilla när de ljuger. Personen kan röra sitt ansikte, knäna, armbågarna, dra i kläderna eller hålla på med håret. Den som ljuger brukar också stänga in sig genom att korsa benen, ha armarna på bröstet och göra sig själv mindre

6. En lögnare kan reagera med ilska

Anfall är bästa försvar för en lögnare och om du säger något som träffar mitt i prick kan du få långa haranger av ”du litar inte på mig” och ”jag blir besviken” och annat för att det är lättare för den som ljuger att spela sårad än att fortsätta sin historia.

7. En lögnare kan ändra ton- eller röstläge

Lyssna väldigt noga på ljudet av personens röst. Det är inte alltid så lätt att höra förändringar i tonläget – högre eller lägre men om du märker den här förändringen så kan du stå framför en person som ljuger. Hur snabbt de pratar kan också avslöja dem. Den som normalt pratar sakta kan öka tempot och tvärtom.

8. Brist på gester eller fler gester än normalt

En person som normalt använder större gester under samtal kan tona ner dem och tvärtom.

9. Samtalet är alldeles för logiskt

Normala samtal hoppar fram och tillbaka i både tid och rum. Den som ljuger har en inrepeterad historia som han/hon vill hålla sig till och gärna berätta i kronologisk ordning utan att bli störd och glömma bort hur historien ska berättas. Stör historien med små inlägg och få lögnaren att svettas och låtsas vara intresserad av det du flikar in samtidigt som han/hon försöker le och komma ihåg nästa spår på lögnen.

10. En lögnare kan svettas mer

Svett utlöses bland annat av stress och om din lögnare har det svårt med att hålla fasaden så kan svetten bryta ut.

Är du lite för snäll för ditt eget bästa?

Annons
Dela på Facebook