Kärlek

Saknar du ditt ex även fast ni har gjort slut? Här får du veta varför!

av nuntium
21 juli, 2017
Annons

Vem som valde att göra slut har ingen betydelse. Oavsett om du blev lämnad, det var du som gjorde slut eller om det var ett gemensamt beslut så kan saknaden efter ditt ex vara lika stort. Varför saknar man sitt ex rent fysiskt trots att man inte är ett par längre?

Att inte få dela allt som man delade tillsammans med sin partner innan man gjorde slut och inte få somna bredvid hen är tungt. När man delat sitt liv tillsammans med sin partner under en längre tid så blir det per automatik att man saknar hen trots att ni har gjort slut. Men varför är det så egentligen?

Annons

Enligt en studie som är från Norwegian University of Science And Technology så rör det sig om kärlekshormonet, oxytocin. Detta hormon utsöndras när vi är intima med någon som vi tycker om.

Studien visar också att hjärnan utsöndrar oxytocin när vi tror att vår partner inte är lika involverade i vår relation som vi själva är. Med andra ord verkar det som att oxytocin är något slags krishormon.

Studien som gjordes involverade 75 par som på ett eller annat sätt var kärleksfullt involverade. Det som gick att se var att det spelade ingen roll om paret hade en bra period eller en svacka, oavsett vilket så ökade mängden oxytocin, trots att detta bara ”ska” ske när vi faktiskt mår bra.

Aarseth Kristoffersen som är en av forskarna bakom studien tror att anledningen till detta är att de som märker att sin partner börjar vackla gör mer för att få relationen att fungera. Så med andra ord är det kanske inte jättekonstigt om du krigar och gör allt vad du kan för att få det att funka mellan dig och din partner igen om din partner börjat tagit avstånd från dig.

Steven Gangestad som är Aarseths kollega menar på att det kanske snarare är så att oxytocin flyttar motivationen och uppmärksamheten till att försöka ta hand och reparera ett förhållande.

Det här förklarar även varför en som är jättekär och blir lämnad har svårt att gå vidare. Hjärnan fortsätter utsöndra oxytocin och fysiskt sätt är förhållandet över men rent mentalt så försöker hjärnan lappa ihop förhållandet.

Dela på Facebook

Annons