Annons
Hälsa

Inför vinterkräksjukan – så undviker du att bli smittad

av nuntium
11 september, 2019
Annons

Vi som har blivit drabbade vet vilket helvete det är, så här undviker du att ligga däckad i vinterkräksjukan.

Varje år återkommer den, vinterkräksjukan, och snart är den här igen. Har man oturen att åka på den så kan man räkna med ett dygn hängandes över toalettstolen med dödsångest.

Annons

Vinterkräksjukan orsakas av ”caliciviruset” som är extremt smittsamt, både genom direkt och indirekt kontakt. Symptomen är främst plötsligt illamående och kräkningar, diarréer, magsmärtor, yrsel och feber.

– Det är fruktansvärt att genomgå, men inte livshotande. Det kan bli allvarligt för små barn och gamlingar, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten, i Aftonbladet.

Minska chanserna att bli smittad

Trots att sjukdomen är väldigt smittsam så finns det sätt att förbättra sina chanser att slippa den. Det viktigaste är god handhygien. Handsprit hjälper inte mot viruset utan det är gammal hederlig tvål och vatten som gäller.

Var noga med att torka händerna med pappershandduk, tyghanddukar kan nämligen föra viruset vidare. Handhygienen är viktigast vid toalettbesök och när man vistas nära mat.

Om du har insjuknat så är det viktigt att vänta i minst 48 timmar innan du går tillbaka till jobb eller skola, för att minska risken för spridning av viruset.

Vinterkräksjukan är här – så undviker du att bli smittad

Källa: Shutterstock

Undvik bufféer

Sjukdomen finns faktiskt året om, men har fått sitt namn då den oftast bryter ut kraftigast i perioden november – april. Om du vill undvika att bli smittad bör du tänka på det här:

Det finns tyvärr inget botemedel mot vinterkräksjukan, utan du få får helt enkelt stå ut tills det ger sig. Viktigt är att försöka undvika att bli uttorkad, speciellt om små barn blir sjuka. Att dricka mycket vatten och få i sig salt är ett bra sätt att parera vätskeförlusten.

Annons
Dela på Facebook