DIY

Han sätter fast PET-flaskor på en kartong och hänger den för fönstret. Anledningen? Så himla smart

av nuntium
13 april, 2018
Annons

En sak som många människor har gemensamt är att man tycker om sol och värme. Men ibland känns det som lite dubbelmoral när svenskar går runt och längtar till sommaren i stort sett 10 månader per år sedan när sommaren väl kommer så klagar man på att det är för varmt istället.

Som tur är har vi fantastiska möjligheter här i Sverige. Vi kan svalka oss med hjälp av en fläkt, luftkonditionering eller varför inte ta ett härligt dopp i en sjö?

Annons

Vi är bortskämda. Det är nämligen inte alla som har den här möjligheten.

Daulatdia är en stad i Bangladesh där det bor 28 000 människor i sina små hyddor som saknar både rinnande vatten och elektricitet. En varm sommardag kan temperaturen stiga ända upp till 45 grader varmt och då kan du tänka dig hur varmt det blir i de små hyddorna.

Nu är det någon som har kommit på en smart grej som sprider sig som en löpeld i staden. Det som behövs är en kartong med hål i och ett gäng med PET-flaskor.

Korken på flaskorna ska skäras bort och sedan ska botten på flaskan även skäras av. När det är gjort så sätts flaskan fast i kartongen med alla hålen.

Det finns gott om PET-flaskor på gatorna i Bangladesh.

När hela kartongen är full med PET-flaskor så sätts den upp emot ett fönster. När du gjort det har du helt plötsligen byggt dig en miljövänlig luftkonditionering som dessutom inte behöver ström.

Men hur fungerar det egentligen?

När den varma luften kommer in i flaskan så gör flaskhalsen så den komprimeras. Ut genom hålet kommer sedan kall luft.

Vill du testa hur den här metoden fungerar själv kan du sätta handen framför munnen och blåsa med öppen mun. När du gjort det så prövar du blåsa med putande läppar.

Ifall du inte orkar prova själv, så kan vi berätta vad som händer: När du blåser med öppen mun kommer det varmluft, när du blåser med putande läppar kommer det kall luft. Luften blir helt enkelt kallare när utsläppet är smalare.

Genom att installera en sån här enkel lösning på sin hydda så sjunker temperaturen med 5 grader inne i hyddorna. Kanske inte mycket kan man tycka, men 5 grader kan göra stor skillnad.

Se hur tillverkningsprocessen går till på klippet nedan:

Tycker du den här idén är lika genial som jag tycker? Dela då gärna vidare!

Glöm inte att klicka på ”Gilla”-knappen här nedan, eller ovan, om du inte redan gjort det.

Dela på Facebook

Annons