WOW

7 helt galna fakta om vänsterhänta som inte ens forskare har något svar på

av nuntium
20 augusti, 2017
Annons

Antingen föds man som högerhänt eller vänsterhänt – eller dubbelhänt, vilket dock är extremt ovanligt. Varför man blir höger- eller vänsterhänt har egentligen forskarna inget bra svar på, och det finns gåtor som vi aldrig har lyckats ta fram ett riktigt bra svar på. Här är 7 av dessa gåtor som hittills är helt obesvarade! Kanske har du någon bra teori?

Läs hela listan nedanför. Visst är det fascinerande, och för att inte nämna märkligt?

Annons

1. Avsevärt vanligare att tvillingar är vänsterhänta


Men ingen har någonsin kunnat förklara varför, eller ens ge en trovärdig teori på hur det kan vara på detta viset.

2. Vänsterhänta föräldrar får oftare vänsterhänta barn


Om två högerhänta föräldrar får barn så är chansen någonstans mellan 9-10% att få ett vänsterhänt barn. Om däremot båda föräldrarna är vänsterhänta ökar chansen till att få ett vänsterhänt barn upp till cirka 26% istället.

3. Majoriteten av djur har ingen starkare hand


De allra flesta djurarterna är varken höger- eller vänsterhänta. Däremot är människans närmsta släkting – schimpansen – ett undantag. Ungefär 10% av alla människor och 30% av alla schimpanser är vänsterhänta. Märkligt, va?

4. Ett av få djur som är vänsterhänta är kängurun


Majoriteten av alla kängurus är oförklarligt nog vänsterhänta. Likaså har studier visat att cirka 47% av alla papegojor är vänsterfotade, medan 33% är högerfotade. Resterande hade ingen dominant fot.

5. Om vi blir höger- eller vänsterhänta kan avgöras redan i livmodern


Forskare som har undersökt 75 foster upptäckte att 100% av de som sög på högra tummen blev högerhänta, medan 67% av de som sög på vänster tumme istället blev vänsterhänta. Logiken i detta? Typ ingen.

6. Vänsterhänta sägs vara mer kreativa och musikaliska


Påståendet är dock inte fastställt i några studier eller forskningar, men vänsterhänta människor upplevs vara mer kreativa. Cirka 25% av alla spelare i Major League Baseball i USA är vänsterhänta, vilket är oerhört märkligt då det är cirka 15 procentenheter högre än hur det ser ut i det ”vanliga livet”.

7. Annan struktur i hjärnan


Den vänstra hemisfären i hjärnan är dominant när det kommer till både ljud och tal. Forskare har kommit fram till att det är fallet för 95% av alla högerhänta, medan det endast är så för cirka 70% av de vänsterhänta.

Med andra ord finns det en hel rad av skillnader mellan oss höger- och vänsterhänta människor – som forskare aldrig har kunnat ge svar på. Kanske får vi något svar på detta i framtiden?

Uppskattade du läsningen? DELA den i så fall med dina vänner, så de också kan ta del av den oförklarliga skillnaden mellan höger- och vänsterhänta!

Dela på Facebook

Annons