Otroligt

Lilien föddes med den udda diagnosen – ”Ögonen är lika stora som..”

Annons
av nuntium
4 december, 2018
Annons

Lilien Molnar från Herfordshire, Storbritannien föddes med två tillstånd som är enormt sällsynta. Man tror att hon är den yngsta i Storbritannien att någonsin få de två diagnoserna som får henne att ha ”kattliknande” ögon, skriver Daily Mail.

Lilien är 6 månader gammal och är blind. När hon var endast 5 dagar gammal fick hon diagnoserna mikroftalmi, vilket innebär förkrympta ögonglober och kolobom, som är en missbildning i ögat.

Annons

Det ovanliga tillståndet gör att 6 månader gamla Lilien har ”kattliknande ögon”. Nu samlar föräldrarna in pengar för att kunna ha råd med läkarbesök.

– Liliens ögon är lika stora som en katts ögon och kommer aldrig att växa som de ska, berättar mamman Cintia till Daily Mail.

Liliens tillstånd innebär att ögonen inte har utvecklats som de ska, vilket då leder till att de är mycket mindre än vanligt.

Liliens föräldrar Cintia och David Molnar berättar att deras dotter alltid är glad trots de många sjukhusbesöken och långa färderna.

Ungefär 15 på 100 000 föds med mikroftalmi.

– Hon utvecklas men det är frustrerande att hon inte kan se något. Hon kan inte göra allt som de flesta bebisarna gör eftersom hon inte kan se. Det kan vara riktigt hjärtekrossande ibland.

Parets mål är att dottern ska få så mycket livskvalitet som möjligt.

– Hon är vår lilla tjej och vi vill att hon ska få det bästa möjliga. Vi gör allt vi kan för henne, säger Cintia.

– Hon kan leka med leksaker som ger ifrån sig ljus och hon gillar dem. Men hon kan inte krypa eller så än. Hon ler däremot hela tiden och det värmer våra hjärtan.

När Lilien föddes kunde hon inte öppna ögonen.

– När läkarna berättade att hon var blind kollapsade jag. Jag kommer ihåg att jag grät, berättar mamman.

Familjen har nu startat en insamling för att kunna ha råd med alla vårdbesök och specialistundersökningar i London. Dom har hittills samlat in över 40 000 kronor.

– Det är svårt att tänka sig att ens dotter kanske aldrig kommer se ditt ansikte. Hon har en fantastisk personlighet, är stark och hängiven.

Annons
Dela på Facebook