Intressant

Uppträder din man fortfarande omoget i vuxen ålder? Forskarna förklarar varför!

Annons
av nuntium
13 augusti, 2020
Annons

Tycker du att din man fortfarande beter sig som ett barn trots att han ska vara ”vuxen”? Du kan faktiskt ha rätt, enligt nya studier…

I vuxna relationer målas en bild ofta upp av kvinnan som den ansvarstagande och mogna i förhållandet medan män kan bete sig som små barn ibland. Lite generaliserande så klart, men nu visar forskning att det faktiskt finns en viss sanning i påståendet.

Annons

En studie från University of Oxford så undersökte forskare skillnader i mognad mellan män och kvinnor. Sedan jämförde man resultaten för att försöka se om det faktiskt fanns skillnader mellan könen.

Forskarna kom fram till att hjärnans mognad kännetecknas av en långvarig utveckling av funktionella och strukturella nätverk som sträcker sig upp i vuxen ålder.

Män har långvarig utveckling

Studiens mål var att upptäcka vilka funktioner som förändras under mognadsprocessen och vilka som förblir konstanta.

Man undersökte hjärnan hos 121 deltagare i åldrarna 4 till 40 år genom ”hjärnavbildning”. Forskarna spårade också förändringarna i de olika funktionerna samtidigt som man tog hänsyn till detaljer som deltagandes kön och ålder.

Resultatet visar att kvinnor och män i slutändan faktiskt utvecklar samma förmåga att fungera i det vardagliga livet. Däremot så har män ofta en viss försening i den långvariga utvecklingen av funktionella nätverk, jämfört med kvinnor.

Mognar vid 40

Faktum är att processen för män kan fortgå ändå upp till 40 års ålder. Kvinnor uppvisar dock en tidigare försämring av de här funktionella nätverken, vilket kan vara en anledning till att det sägs att man mognar senare än kvinnor.

Professorn Eduardo Calixto, som arbetar på mexikanska UNAM, har i en vetenskaplig artikel förklarat att även om män generellt har större hjärnor, så visar kvinnans ofta upp bättre effektivitet och är skarpare i flera avseenden.

Calixto fastslog att detta främst har hormonella förklaringar.

Alla ni som levt tillsammans med en man visste förmodligen redan att de mognar senare, men nu verkar forskningen faktiskt hålla med! 

Glöm inte att tagga alla män i er närhet så de också får del av den livsviktiga informationen!

Annons
Dela på Facebook