Smart

Svenske Ingemars hemmabygge sprids som en löpeld på nätet. Kolla hur genialt det här är!

Annons
av nuntium
19 mars, 2018
Annons

Brukar du klyva ved eller har gjort det någon gång? Då vet du hur jobbigt och tidskrävande det kan vara. Med denna smarta uppfinning kan det gå betydligt snabbare att klyva ved.

Här är videoklippet som spridit sig över hela världen. Vissa påstod att mannen med sin hemmabyggda vedklyv ursprungligen kom från Ukraina medan andra sa att det var ett ryskt hemmabygge, men sanningen är att uppfinningen är blågul.

Annons

”Den har blivit kapad och publicerad under annat namn flera gånger men det är bara roligt” säger uppfinnaren Ingmar Andersson till tidningen Land.

Ingemar kommer från Dals Rostock som är en tätort i Melleruds kommun. För över femton år sedan, liksom idag så eldade han med sin vedspis för både matlagning och värme. För att finklyva veden som han använde gick det åt både mycket tid och energi.

Han satte upp några kriterier på hur han önskade ha sin maskin och började genast fundera på hur han kunde finna ett effektivare redskap än vedyxan. Varje gång han stod på vedbacken med yxan så gick tankarna på hur han kunde konstruera en vedklyv som var precis så som han ville ha den.

Efter mycket funderande så kom han på hur han skulle konstruera sin vedklyv. Nu var det dags att sätta ihop den, precis så som han ville ha den. Efter en tid så hade han en prototyp klar. Sedan så fortsatte utvecklingen av den och så här blev det.

Vedklyven har spridit sig som en löpeld på nätet och det är kanske inte så konstigt. När du ser hur den fungerar kommer du förmodligen bli lika såld som jag blev. Detta är verkligen ett bra alternativ om man ska klyva ved. Det går betydligt snabbare än en hydraulisk vedklyv.

Se klippet här nedan:

Dela gärna vidare Ingemars vedklyv så andra kan få se hans geniala uppfinning!

Annons
Dela på Facebook