Mat

Skulle du våga äta det här? 13 konstiga maträtter från hela världen

av nuntium
10 juni, 2019
Annons

Myrägg, larver och haj. Om du inte är petig i maten så kommer här 13 rätter som kan vara inspiration om du vill överraska nära och kära med din matlagning i veckan.

Smaken är ju bekant som baken. Världen är ett stort ställe och alla länder har sin egen matkultur. Saker vi äter i Sverige tycker säkert många utomstående verkar helt oätliga.

Annons

Vissa rätter är lokala delikatesser, i andra fall tar man helt enkelt det som finns tillgängligt och gör mat av det.

Här samlas 13 väldigt speciella maträtter från världens alla hörn.

1. Escamoles (Mexiko): Friterade myrägg stekta i smör. Äts som Tacos.

View this post on Instagram

When insects are a delicacy… (pic: @ericjchavezt) … Escamoles are the edible larvae and pupae of ants. The food is also known as 'Ant Caviar,' and it's been a popular food in Mexico since the time of the Aztecs, when the treat was first considered a delicacy. If you're looking to try new things, this could be it. The taste has been described as buttery and nutty, with a cottage cheese-like texture. … … … #escamoles #escamol #mexico #latinamerica #centralamerica #mexicanfood #mexicancuisine #latinfood #delicacy #latincuisine #foodie #foodporn #foodstagram #foodgasm #instafood #instagood #foodblogger #food #eatlocal #localfood #eatbugs #antlarvae #ants #bugs #healthyfood #culture #escamole #traditionalcuisine #explore #adventure

A post shared by Feast Your World (@feastyourworld) on

2. Grodlår (Frankrike): Är förknippat med fransmännen men äts på många ställen, bland annat Belgien, Vietnam, Turkiet och USA.

View this post on Instagram

#froglegs

A post shared by barbhoulahan (@barbhoulahan) on

3. Beondegi (Asien): Rostade silkeslarv-puppor.

4. Hamburgare gjord på hjärna (USA: Populärt i USA förr i tiden då arbetare behövde få i sig tillräckligt med energi för att jobba.

View this post on Instagram

braaaaaaains! 🧠🧟‍♂️ #brains #brainsandwich #food #yum #cooking #eatlocal #shoplocal #hilltopinn #evansville #evansvilleindiana #eisforeveryone #westside #dining #foodie #eat #foodstagram #foodblogger

A post shared by dominik 👨🏼‍🦲 dudley 🐶 rupert 🐶 (@dom_and_duds_and_rupe) on

5. Hákarl (Island): Fermenterad haj som är en delikatess. Sköljs ner med vodka.

Källa: Wikipedia

6. Schmalz (Tyskland): Djurfett, används som pålägg på mackor.

Källa: Wikipedia

7. Mykyrokka (Finland): En finsk variant av dumplings gjorda av blod.

View this post on Instagram

Parasta pakkaspäivän ruokaa: mykyrokkaa. #mykyrokka #perinneruoka #kiuruvesi #mummolassa #pohjoissavo #ruokaarakkaudella

A post shared by Kiuruvesi Lehti Oy (@kiuruvesilehti) on

8. Hormiga Culonas (Colombia): Stora myror som ofta äts som frukost.

View this post on Instagram

#Desayuno algo suave #hormigasculonas #felizsabado

A post shared by Camilo Andrés Abril Jaimes (@abrilcamilo) on

9. Kotunga (hela världen): Populär rätt i Italien, Polen, Korea och Ungern.

10. Röda myror (Indien): En röra gjord på röda myror, myrägg, tomater, koriander, vitlök, chili och ingefära.

View this post on Instagram

#chhattisgarh #indiatourism #jagdalpur #india #redantchutney #indiantribes #tribalindia #ruralmarkets #centralindia #bastar #exoticindia #indiaunknown . Tribal women selling red ants as delicacy!

A post shared by indianmoments (@travelwithindianmoments) on

11. Känguru (Australien): Äts på samma vis som tex hjort i Sverige.

Källa: Flickr

12. Shirako (Japan): Fisksperma från torsk, en riktig delikatess.

Källa: Flickr

13. Cuy asado (Peru): Marsvin som grillats på spett. En delikatess för högtidliga tillfällen.

View this post on Instagram

Cuy asado ,sudah pernah coba belum ???? Dijamin ketagihan 😂😂😂😂😂😂 #cuyasado #ekuador

A post shared by ZACKY MIRZA (@zackyfuad875) on

 

Dela på Facebook

Annons