Nyheter

Pensionärerna rasar – uttagsautomaterna hotas och kontanterna minskar

av nuntium
17 juli, 2019
Annons

Det var inte alls längesen de flesta människor gick runt med kontanter i plånboken. Idag är det inte alls så – uttagsautomaterna avvecklas i en väldig fart.

Att kontanterna minskar i vårat land är inte någon större nyhet. Både restauranger och butiker väljer att inte ens ta emot kontanter som betalmedel längre.

Annons

Bankomat som är en av de största uttagskedjorna har minskat med sina automater väldigt kraftigt under de senaste åren.

En minskning med 40 procent

När kedjan bildades 2010 fanns det omkring 2700 uttagsautomater i vårat land. Nu har siffran sjunkit med 40 procent och alltså finns det omkring 1600 automater.

– När vi har gjort minskningen av automater har det i första hand skett i stora städer. När vi tog över automaterna 2010 fanns de på 569 orter i Sverige men i dag finns vi på 564 med färre automater på varje ort, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat, till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Vi bedömer att det finns tillräcklig service i närheten, till exempel en alternativ automat eller att det är tillräckligt nära till ett alternativ, det är då vi väljer att avveckla.

Oro hos pensionärerna – ”Ser allvarligt på detta”

Pensionärernas riksorganisation, PRO, ställer sig kritiskt till kontanterna minskar och är rädda att de ska försvinna helt och hållet. Det är inte uppskattat att automaterna både blir färre och att avståndet mellan dem blir större.

– Vi ser allvarligt på detta eftersom det handlar om att den enskilde själv inte ska kunna ta ut pengar och det är en säkerhetsfråga också. Alla är inte helt bekväma med att göra alla sina inköp med kort och för många äldre kan det vara svårt att komma ihåg koder, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO Sverige.

Det kanske är smidigt att betala med kort och svårare att bli bestulen på sina pengar. Men generalsekreteraren på Sveriges konsumenter, Jan Bertoft, lyfter något annat. Frågan om integriet, då kontanter är ett betydligt mer anonymt sätt att betala på.

– Många upplever att om man betalar med kort eller via telefonen så känner man sig inte säker. Hur vi betalar och för vad och var det görs säger väldigt mycket om vilka personer vi är och därför är det många som skräms av detta, säger han.

20 procent tar aldrig ut kontanter

Riksbanken gjorde en undersökning förra året och i den rapporten svarar 20 procent av de tillfrågade att de aldrig tar ut kontanter. Hela 42 procent svarade att de gör det mer sällan och 31 procent svarade att de bara tar ut en till tre gånger i veckan. 6 procent svarar att de tar ut en eller några gånger i veckan, skriver Aftonbladet.

Dela på Facebook

Annons