Hemskt

Mamman trodde att Kristoffer hade blivit biten av en geting – inser snabbt den chockerande sanningen då kroppen blir blå

Annons
av nuntium
4 juni, 2018
Annons

Just nu rådet det högsommar i Norden och väldigt många njuter till fullo av vädret och den stekande solen. Njut av en glass, gå barfota och att simma är bland de bästa tillgängliga just nu.

Men det är inte helt riskfritt att vistas ute under dessa sommardagar, något som den 3-årige Kristoffer Nordgarden fick en smärtsam upplevelse av.

Annons

Det heta värdet gör att allt fler människor går barfota och ökar därför risken för att trampa på opålitliga saker. Men när den 3årige Kristoffer hoppade upp i sin mammas knä, Elisabeth Nordgarden, tyckte hon inte att det var något allvarligt.

”Jag och pojkarna besökte mina föräldrar. Då började Kristoffer gråta och satt i mitt knä. Vi trodde att han hade blivit stucken av en geting eller blivit repad av en kvist”, berättade Elisabeth för NRK.

Elisabeth hade ingen aning om att denna lördag skulle bli väldigt dramatisk, mer än hon kunde föreställa sig. Efter 15 minuter började Kristoffers fot att svullna upp och bli blå.

”Då kom ambulansen och helikoptern snabbt. De informerade att det var ett huggormsbett, och vi transporterades till sjukhuset i Skien”, säger Elisabeth.

Kristoffer fick motgift och visade snabbt tecken på förbättring. Hans värden såg bra ut, men han blev därefter snabbt sämre igen..

Det visade sig att pojken hade en blödning i tarmen, och han var tvungen att transporteras till ett sjukhus i Oslo. Läkarna mätte Kristoffers blodvärde och det låg på 5, vanligtvis borde det vara omkring 11. Pojken tappade mycket i vikt, från 20 kilo till 15 kilo.

Situationen var allvarlig

Snart insåg mamman att situationen var allvarlig, vilket gjorde henne väldigt orolig.

Hur en kropp kan reagera på ormbett är individuellt, men barn får ofta svåra symptom. Det är väldigt viktigt att hålla sig lugn om du blir biten av en huggorm, säger doktor Harry Achterberg, Telemark sjukhus.

Den norska zoologen Petter Bøchman säger också att ovanligt många människor har redan sett huggormen i vår eftersom det har varit så varm.

Om det är kallt sänkt ämnesomsättningen och de gömmer sig, men om solen lyser, kommer ormarna ut.

”Just nu är det otroligt bra väder, och på grund av det är huggormarna aktiva en större del utav dagen. Fler människor är också ute i naturen och därför kommer fler människor att stöta på huggormen”, säger Petter Bøchman till NRK.

Det är därför klokt att bära skor eller stövlar när du förflyttar dig i områden där huggorm kan finnas.

Efter en och en halv vecka på sjukhuset kom Kristoffer äntligen hem. Han överlevde, men det fanns några riktigt kritiska dagar.

Enligt mamma Elisabet Nordgarden har 3-åringen verkat tagit skräckupplevelsen på ett bra sätt. Han var ute och lekte samma dag som han kom hem.

Elisabeth säger att: ”Jag har mer respekt för huggormen och jag ska se till att barnen bär skor nästa gång de går ut i högt gräs.”

Se klippet här:

Glöm inte bort att klicka på ”gilla”-knappen här nedan, eller ovan, om du inte redan har gjort det.

Annons
Dela på Facebook