Läskigt

Hundratals elefanter mystiskt döda – tros ha blivit förgiftade av troféjägare

Annons
av nuntium
9 juli, 2020
Annons

Över 350 elefanter har hittats mystiskt döda i Botswana. Nu varnar forskarna för mardrömsscenario.

Ett av de största hoten mot olika djurarter runt om i världen är tjuvjakt. Trots detta så uppmärksammas det allt för lite och än idag blir mängder av djur skjutna av tjuvskyttar och troféjägare.

Annons

Dessa individer tjänar pengar på jakten genom att sälja ”produkter” av djuren på svarta marknaden, där personer köper horn, betar och skinn från utrotningshotade arter.

Detta gäller även fallet med dessa elefanter, där det tyvärr inte bara är några få djur som fått sätta livet till.

Källa: Unsplash

350 elefanter mystiskt döda

I Botswana har man en situation som forskarna beskriver som en ”katastrof för området” där över 350 elefanter hittats mystiskt döda, skriver LadBible.

De första dödsfallen rapporterades i maj och i slutet av månaden hade antalet döda elefanter stigit till 169 stycken. Detta tvingade forskare att undersöka saken närmare.

Nära 70% av dödsfallen har kunnats konstatera att de har skett i närheten av vatten.

Massdödning

Niall McCann, chef för området i Botswana som ägs av Storbritanniens välgörenhetsorganisation National Park Rescue, sa till Guardian:

– Det här är en massdöd på en nivå som inte har setts på väldigt, väldigt länge. Torkan möjligtvis, men jag känner inte till en massdöd som har varit så stark utöver det.

Rapporter säger att lokalbefolkningen såg några elefanter gå runt i cirklar, vilket antydde att oavsett orsaken bakom döden var, att det orsakade ett neurologiskt problem hos djuret.

– Om du tittar på elefanterna har några av dem fallit rakt på ansiktet, vilket indikerar att de dog mycket snabbt. Andra dör uppenbarligen långsammare, som de som vandrar runt. Så det är mycket svårt att säga vad detta beror på, förklarar McCann.

Använder cyanid

Varför antalet döda elefanter har ökat lavinartat är okänt, men en stark teori är att djuren blivit förgiftade av troféjägare.

Detta fenomen är sedan tidigare vanligt förekommande i Zimbabwe där tjuvjägare använder sig av cyanid för att döda djuren.

Källa: Unsplash

Detta är otroligt sorgligt och det vore hemskt om det är vidriga tjuvjägare som ligger bakom detta. Hur kan dessa personer leva med sig själva?

Annons
Dela på Facebook