Intressant

11 saker som du inte visste om mardrömmar

av nuntium
18 februari, 2019
Annons

Vi har alla varit med om det någon gång. Man har precis vaknat till och sedan somnat om igen och det dröjer inte länge förrän mardrömmen sätts igång. Det är så otroligt obehagligt och det kan hända att man vaknar upp helt genomsvettig.

Men varför blir det så här för då? Vi har tagit reda på varför. Här listar vi 11 saker som du förmodligen inte visste om dina mardrömmar.

Annons

1. Oftast så är dina mardrömmar en mix av dina minnen

Mardrömmar har en tendens att vara skrämmande och väldigt konstiga. Du kan till exempel drömma om att du är tillsammans med någon som står dig nära och den personen förvandlas till ett monster som jagar dig.

Varför det blir så, är för att din hjärna lyckas blanda ihop massa olika minnen. Dessa i kombination med att du känner skuld eller oro över någonting annat blir i sin tur mardrömmar.

2. De som är med i dina drömmar har du träffat eller sett förut

Mardrömmar handlar bara om minnen, så av den anledningen så handlar bara dina drömmar om saker som du sett tidigare. Detta gäller givetvis även människorna som dyker upp i dina drömmar. Det är inte alls ovanligt att man drömmer om sina vänner, kändisar eller till och med folk som man bara sett på gatan. Allt som du drömmer om finns någonstans i ditt minne.

3. Mardrömmar kan vara bra – det hjälper dig att bearbeta jobbiga saker

Om du har ångest eller allmänt orolig över någonting så kan det hända att du drömmer mardrömmar. Du kanske inte riktigt har tagit tag i någonting för du inte har tid eller inte orkar, vilket i sin tur leder till att du är orolig. När du sedan går och sover så fortsätter du vara orolig i sömnen varpå att din hjärna vill bearbeta det jobbiga. Så med andra ord kan drömmar vara bra!

4. Är du stressad drömmer du oftare mardrömmar

Om du är stressad över någonting, det kan till exempel vara ett nytt jobb, situationer som du inte kan kontrollera eller att du har för mycket att göra, så då drömmer du ofta mardrömmar där du blir jagad i panik.

Om du har en sådan dröm så är det ett tecken på att någonting kanske inte riktigt står rätt till i ditt liv.

5. Vissa drömmer fler mardrömmar än vad andra gör

Vissa människor är mer påtagliga än andra när det gäller drömmar. Det är inget konstigt med det. Det finns forskning som visar att unga kvinnor drömmer flest mardrömmar och generellt så drömmer man färre mardrömmar ju äldre man blir.

6. Dina mardrömmar är bara läskiga och skrämmande för dig

Om de drömmar som du drömmer skulle drömmas av någon annan så skulle det inte vara läskigt för dom. Det beror på att drömmarna skapas genom dina minnen och känslor för att det ska bli en obehagskänsla för just dig.

7. Spelar du mycket tv-spel? Grattis, då har du lättare för att ta dig ur en mardröm

Är det möjligen så att du spelar mycket tv-spel så tenderar det i att du har en mer kreativ och fantasifull hjärna. Det gör att du lättare kan omvandla en påbörjad mardröm till någonting positivt. Av den anledningen så blir du inte alls lika påverkad av dina mardrömmar vilket i sin tur gör att du ofta glömmer dem rätt snabbt.

8. Kvinnor drömmer om relationer medan män drömmer om katastrofer

Det finns en studie som gjordes bland både män och kvinnor. Den kunde visa ett tydligt mönster. Män drömmer oftare om katastrofer, så som jordbävningar eller något annat, medan kvinnor vanligtvis drömmer om dåliga relationer och liknande.

9. Du kan bli väckt av mardrömmar

Det som sker inne i din hjärna när du drömmer mardrömmar påverkar hela din kropp. Hjärnan skickar ut signaler och din puls ökar, du blir varmare vilket i sin tur leder till att du vaknar i panik.

10. Mardrömmar kan bli kroniska

Om du har samma mardröm flera gånger om så ta tag i det. Ta reda på varför, det kan vara så att du har andra problem eller sjukdomar som ligger till grund för mardrömmarna.

11. Du kan undvika mardrömmar

Genom att vara utvilad, sova ordentligt och regelbundet har en tendens att motverka mardrömmar. Om du däremot äter sent på kvällen, får för dig att kolla på en väldigt spännande tv-serie eller kollar jobbmailen precis innan du ska sova så kan det leda till att du drömmer mardrömmar – så hoppa över det.

Källa: thesleepdoctor.com

Dela på Facebook

Annons