Nyheter

Diana, 33, trodde vanliga symptomen berodde på stress – chockades av läkarnas besked

Annons
av nuntium
5 april, 2018
Annons

Diana arbetade i den konkurrenskraftiga finansbranschen i Washington DC, var aktiv inom träning och tränade ett par gånger i veckan och var förövrigt hälsosam.

Utöver det så spenderade hon också många stressiga timmar på jobbet, så lunchen bestod oftast av det som fanns tillgängligt för stunden och middagen var likvärdig.

Annons

Under två års tid började hon allt oftare få diarré och hon började sjukskrivningarna från jobbet blev allt tätare.

”Jag tänkte att jag är inte längre i 20 årsåldern så jag kan inte äta vad jag vill utan konsekvenser längre. Och det här är var min nya ’normala vardag'”, berättar Diana.

Sedan i februari 2017 märkte hon att det fanns blod i hennes avföring. Det var något nytt och oroväckande.

”Jag gick igenom alla mina symptom, men diarré är ett vanligt symptom på så många saker – jag trodde att det kanske var ett sår, hemorrojder, en allergi – men cancer var definitivt inte på tanken, säger hon.

År 2017 efter alla helgdagar var slut, började hon utesluta socker, mejerivaror samt mjöl under en månads tid men inget förändrades.

Hennes symptom blev bara värre och värre.

Diana undviker helst att gå till läkaren, om det absolut inte är nödvändigt.

Hon fick en remiss till läkaren och hon tyckte det var pinsamt att gå dit med för undersökning av hennes problem.

”Jag hade ingen aning om vilka tester GI-läkare skulle göra, men jag var redan ganska slut i kroppen”, säger Diana.

Diana var 15 år för ung för att få  koloncancer, och hade ingen i familjen som hade sjukdomen, men hon började förbereda sig för att det kunde vara det.

”Jag var rädd, jag var generad, jag fruktade det. Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig, för det är inte på tanken i denna ålder, så det lät lite överbord”, säger hon.

Läkaren ansåg att hon skulle komma in för en koloskopi undersökning nästa dag.

Diana diagnostiserades med stadium fyra koloncancer, en månad från hennes första möte med Dr Korman.

”Nu förstår jag hur lycklig jag är att läkaren tog det steget, för att göra en en koloskopi undersökning, för annars hade hon bara kunnat diagnostiserat mig med IBS som alla andra”, säger Diana Zepeda.

85 procent av personer som är under 50 år som har sjukdomen har feldiagnostiserats. Många av dem i åratal, enligt Michael Sapienza, en talesman för Colorectal Cancer Alliance.

Och det händer oftare än någonsin tidigare.

”Om du är under 50 år har du mer än dubbelt så stor risk för att få tjocktarmscancer än det var tidigare. Och riskerna med rektalcancer är fyra gånger större än vad det var år 1990, säger Sapienza.

Se inslaget här nedan:

Glöm inte att klicka på ”Gilla”-knappen här ovan, eller under, om du inte redan har gjort det.

Annons
Dela på Facebook