Hälsa

Det här händer i din kropp om du börjar äta havregryn varje dag!

av nuntium
23 januari, 2019
Annons

Många brukar starta dagen med en skål med havregrynsgröt. Ordspråket ”gröt gör dig stark” har etsat sig fast hos många, och det kanske ligger någonting i det.

Frukosten är ju som många av oss vet den viktigaste måltiden på dagen, därför bör den vara energirik och hälsosam.

Annons

Det bästa alternativen du kan välja är havregryn på grund av dess höga innehåll av vitaminer, proteiner, kolhydrater och näringsämnen.

1. Förebygger tjocktarmscancer
Studier har visat att ett dagligt intag av havregryn minskar risken för tjocktarmscancer. I studierna har nästan 2 miljoner människor varit delaktiga.

2. Sänker kolesterol
Fibrer är bra för magen och vissa typer av fibrer har fler fördelar än att enbart vara magvänlig föda. Ett slags fiber är betaglukaner, som hjälper till att sänka kroppens kolesterolvärde.

3. Tappa vikt

De som äter havregrynsgröt känner sig mättare längre och har därför lättare att gå ner i vikt.

4. Ger energi

Havre innehåller mycket kolhydrater och ger kroppen värdefull energi. Enligt tidningen Aktiv Träning är grovmalda havregryn bäst om du vill bli riktigt mätt.

5. Bra mot hjärt- och kärlsjukdomar

Havregryn är rika på nyttigt fett och gynnar blodkärlen och cirkulationssystemet. Kvinnor som åt 2-3 portioner av fullkornsgryn hade 30 procent mindre risk att dö av en hjärtattack eller andra hjärtsjukdomar, än dom som åt en portion eller mindre.

6. Mycket protein

En portion havregryn (ca 8 matskedar) ger dig 15 procent av det rekommenderade dagliga intaget av protein.

7. Bra för matsmältningen

En portion gröt innehåller 1/5 del av det dagliga intaget av fibrer. Om du börjar dagen med en portion med gröt är du en bra bit på vägen. Fibrerna hjälper till att hålla igång tarmarna och motverkar förstoppning.

8. Bra för hyn

Havre kan hjälpa till mot inflammatoriska hudförhållanden och finns redan i flertalet hudvårdsprodukter.

Att havregryn var bra att börja dagen med visste jag, men att det var såhär nyttigt och är så bra för kroppen visste jag inte.
Man kan såklart smaksätta gröten med lite olika tillbehör som sylt, bär, frukt, kanel mm.

Dela på Facebook

Annons