WOW

Det gamla transformatorstationen säljs nu som stans minsta höghus – se den makalösa förvandlingen!

av nuntium
21 november, 2018
Annons

Stans minsta höghus kan bli ditt. Det är det sötaste vi sett!

Den gamla transformatorstationen har nu blivit ett bostadshus. Det är verkligen gulligt, både utvändigt och invändigt. Det här har dom verkligen lyckats med!

Annons

Huset är tre våningar högt, och säljs nu som stans minsta höghus.

På 66 kvadratmeters boarea, ett helt höghus på tre våningar. Det är vad Linköping med all rätt kallar för stadens minsta höghus.

Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto

Det unika boendet blir ännu mer unikt med husets bakgrund. Ovanför entrédörren sitter den blixtrande pilen – högspänningsvarnaren på den k-märkta byggnaden, som skvallrar om husets tidigare öde: 10 kilovolt spänning in och 400 volt ut.

Från 1920-talet till en bit in på 1990-talet användes huset som en transformatorstation.

När Linköpings stad tog över driften av stadens el från Linköpings Elektriska Kraft och Belysnings AB, som arkitekten Axel Brunskog fick uppdraget att ta fram standardtyper på transformatorstationer.

Elva av de speciella byggnaderna med tjock tegelvägg och putsad fasad och vita knutar byggdes mellan 1922 och 1926. Fyra stycken finns kvar och det som säljs nu är byggt år 1924.

Källa: Expressen

Under 1990-talet flyttade Linköpings kommun sina stationer.

På 90-talet flyttade Linköpings kommun sina transformatorstationer och sålde husen nära fastigheterna, då de stod på deras tomter.

När nuvarande ägarna köpte huset totalrenoverade de byggnaden. I princip var det bara skalet, tegelväggarna och yttertaket som gick att behålla, berättade ägaren för Corren. 

Nya väggar, golv, fönster och dörrar har byggts invändigt. Det har gjutits nya våningsvalv och alla fönstersmygar har blivit försedda med nytt puts nät. Badrum, värme och en massa mer har installerats. Fasaden fick putsas om men har samma känsla som ursprungshuset.

Det går massiva trappor i ek från köket längs ned till mellanvåningen där det finns ett vardagsrum. Sovrummet ligger högst upp i huset och har utsikt åt tre håll, det finns nämligen sju fönster att se ut genom.

Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto

Klinker och parkettgolv finns. Det tillhör också en inhägnad trädgård på 222 kvadratmeter med både altandäck, förrådsbod och gräsyta.

Prislappen för det här enormt häftiga huset med en väldigt viktig historia ligger på 3 395 000 kronor.

Se husets insida i  klippet ovan.

Dela på Facebook

Annons