Hälsa

8 tecken på depression du ska se upp med

Annons
av nuntium
5 september, 2019
Annons

Alla är nedstämda ibland, i vissa fall så beror det på någon specifik händelse och i andra fall är de negativa känslorna helt oförklarliga. Det kan i många lägen vara svårt att veta hur allvarligt ditt tillstånd faktiskt är. Här är 8 tecken på depression som det är bra att vara uppmärksam på.

Depressioner och mental hälsa i allmänhet är ett känsligt ämne för många, men faktum är att det är vanligare än man tror.

Annons

Ungefär en fjärdedel av alla män och hälften av alla kvinnor i Sverige drabbas någon gång i livet av en riktig depression som måste behandlas.

Det amerikanska magasinet Health har listat 8 tecken och symptom på depression som det är bra att vara uppmärksam på:

1. Du blir inte glad av samma saker som förr

Är utekvällen med kompisarna eller konserten med ditt favoritband inte lika roligt längre? När man är deprimerad så är det lätt att börja hamna i ett ”apatiskt tillstånd” där saker som gjorde dig glad förut inte har samma effekt längre. Om du börjar känna dig likgiltig till mycket i din närhet, som sociala kontakter och fysisk hälsa, så kan det vara en varningsklocka.

2. Du är lättirriterad

Vid depression så sänks tröskeln för din stresstålighet vilket ofta resulterar i att man retar upp sig på småsaker som vanligtvis inte skulle uppröra dig.

3. Du tänker på döden

Alla tänker på sitt liv och döden ibland, men om självmordstankar börjar bli vanligare så gör man bäst i att uppsöka professionell vård för att få hjälp.

4. Du får panik- och orosattacker

En panikattack kännetecknas ofta av hjärtklappning, svettningar, yrsel och tvångstankar. Detta är tätt sammankoppla med depressioner så var uppmärksam på om du har nära till ångest och känslor av panik.

5. Du äter mindre- eller mer – än vanligt

Psykisk ohälsa kan ofta påverka din aptit och hur du reagerar på det är individuellt. Vissa tappar aptiten helt och slutar äta medan andra överäter och försöker trösta sig med mat.

6. Du sover för lite – eller för mycket

Precis som med matvanorna så påverkas din sömn av ditt mentala tillstånd. Även här kan det ta olika uttryck. Vanliga symptom är huvudvärk och sömnsvårigheter, men hos vissa slår det över och man sover mer än vanligt för att fly från jobbiga saker.

7. Du har ingen energi

För lite mat och sömn leder ofta till att man blir tröttare och upplever en ”tröghet”. Psykiska problem tar oftast mycket energi vilket resulterar i att man blir matt och förlorar handlingskraft.

8. Du har svårt att koncentrera dig

Under en depression har hjärnan fullt upp med att bearbeta sina problem och oroa sig. Detta betyder ofta att det inte finns någon energi eller viljestyrka kvar till att koncentrera sig på uppgifter i resten av livet, som hushållssysslor eller ett jobb.

Om du känner igen dig några av symptomen eller bara mår allmänt dåligt så är det alltid bäst att söka vård. Man kan vända sig till vårdcentralen, psykiatrin, BUP eller sjukvårdsupplysningen

Annons
Dela på Facebook