Otroligt

17-åriga Kaspers hjältedåd – stoppade skenande lastbil

av nuntium
29 maj, 2019
Annons

En lastbilschaufför råkade ut för sin värsta mardröm när bromsarna på hans lastbil plötsligt slutade fungera. Han skenade fram på E20 utan att kunna stanna sin bil. Då fick polisen sätta sitt hopp till traktorföraren Kasper, 17, som räddade dagen.

Efter att polisen fått larm från lastbilschauffören om den hemska situationen gav dom honom poliseskort norrut på E20.

Annons

Problemet var att det fanns bilköer längre fram på vägen vilket betydde att man var tvungen att försöka få stopp på den 49 ton tunga lastbilen för att undvika en katastrof.

Planen var att styra ut lastbilen på en åker och på så sätt få stopp på den. Det krävdes dock att det inte var några diken eller hål vid åkern så att lastbilen kunde undgå att välta.

Var ute och körde sin traktor

Polisen hade tur och lyckades få kontakt med Kasper som av en händelse var ute och körde sin traktor. Dom vinkade in honom till kanten och förklarade situationen.

– Det var ren tur att jag kom vid den tidpunkten. Jag skulle tillbaka hem och äta och så såg jag att det var massa polisbilar där så tänkte stanna för att kunna fråga om jag kunde göra något, berättar Kasper.

Kasper fick i uppdrag av polisen att gräva och fylla ut ett dike vid sidan av vägen, så lastbilen kunde åka ut på åkern säkert. Problemet var att han bara hade 10 minuter på sig.

”En riktig hjälteinsats”

– De frågade om jag kunde gräva till där och det kunde jag. De sa att jag hade tio minuter, sen är lastbilen här, uppger Kasper.

Som tur är lyckades planen och lastbilen kunde åka ut på åkern och stanna utan några skador på föraren. Efteråt var polisen Peder Carlsson, som ledde insatsen, mäkta imponerad av 17-åringen.

– Det var kanonbra, en riktig hjälteinsats från hans sida. Vi visste ju alla att det var snabba ryck. Men vi hade ju hela tiden koll på positioneringen och vi hade tid.

”Chauffören hörde av sig”

Efteråt berättar Kasper mer om situationen.

– Jag är jävligt glad över att det gick så bra. Han som körde lastbilen hörde av sig på Messenger till mig och tackade. Men jag sa att det inte var något att tacka för, ett liv är ett liv och det är väldigt värdefullt.

– Allt gick så fort och sen kom alla poliserna och sa att jag var en hjälte. Men jag fattade knappt vad jag hade gjort. Lastbilen sjönk ner lite där för det var ju inget toppjobb jag hann göra. Men hade jag inte gjort det så hade lastbilen vält och då hade det nog gått illa.

Stort berömmande till Kasper som är en riktig vardagshjälte. Det kunde sluta riktigt illa utan hans ingripande!

Dela på Facebook

Annons