Hälsa

VARNING: Okända smittan är värre än man tidigare trott – kan vara livshotande

av nuntium
15 april, 2019
Annons

I takt med att det går mot varmare temperaturer kommer även insekterna fram – där bland fästingarna.

Man har länge vetat att man bör skydda sig mot fästingburna sjukdomar som TBE och borrelia, men visste du om att det finns allvarligare sjukdomar än så?

Annons

Dagens Medicin har berättat om fästingburna blodparasiten Babesia, vilket kan vara livsfarligt för människor.

Tidigare har man trott att den bara är farlig för dessa personer med sämre immunförsvar, men enligt Dagens Medicin är det allvarligare än så och vanligare än vad man trott.

Bildkälla: Pixabay

2,5 procent av 283 personer i Skåne visade sig bära på antikroppar mot babesios – sjukdomen som den fästingburna parasiten orsakar.

Spridningsrisken är väldigt stor och därför är det väldigt vanligt att man får sjukdomen.

Drabbas man får man influensaliknande symptom som läker av sig själv med tiden, men parasiten som sätter sig på de röda blodkropparna kan finnas kvar i blodet i flera år, trots att man verkar må bra för övrigt.

Kan föras vidare

Om man är blodgivare och får sjukdomen kan parasiten föras vidare via blodcentralen och sedan ges till personer som inte tål den så bra.

– Har man ett dåligt immunförsvar riskerar man att dö ganska snabbt, säger Kristina Persson, docent och överläkare i Region Skåne till Dagens Medicin.

Kolla igenom dig själv ordentligt när du varit ute, man har några timmar på sig. Babesia-parasiten överförs inte direkt efter fästingbettet. När fästingen sugit sig mätt på blodet spyr den och då överförs parasiten.

 

Dela på Facebook

Annons