DIY

Ställ en skål med ris i din garderob – det kan hjälpa dina kläder

Annons
av nuntium
27 december, 2019
Annons

Visst kan ris vara gott i en nasi goreng eller till en god curryrätt. Men visste du att du kan ha nytta av ris i din garderob?

Det kan låta konstigt men när du förstår varför kommer du förmodligen vilja prova direkt.

Annons

Har du hört talas om knepet med att lägga mobiltelefonen i en påse med ris?

Anledningen till varför man lägger mobilen i en påse med ris är om man tappat mobilen i vatten och den blivit vattenskadad. Knepet handlar om att riset drar åt sig vattnet.

Denna fördel kan du även ha till nytta i din garderob.

Om du har det lite fuktigt hemma eller om du råkat hänga in nytvättade kläder i garderoben som inte hunnit torka riktigt ordentligt kan denna fukt få kläderna att lukta lite unket.

Kläder som luktar unket är förmodligen någonting som du vill undvika.

Så funkar det

Eftersom ris drar åt sig fukt så fungerar det precis som en luftfräschare. Om du tillsätter några droppar med eterisk olja i riset får du snabbt din garderob att dofta gott!

På så vis slipper du köpa luftfräschare och doftpåsar när du enkelt kan göra egna. Du kan även på det här viset få välja precis vilken doft du själv vill ha.

Så gör du

Du behöver ha några deciliter med ris. Vitt ris fungerar bäst! Du behöver en skål att lägga riset i, lite eterisk olja, en bit tyg och ett resårband.

  1. Häll i riset i skålen. Blanda riset tillsammans med 15-20 droppar eterisk olja. Ta en tunn bit tyg (kanske en gammal t-shirt) och täck skålen med den.
  2. Fäst tyget med hjälp av resårbandet. Placera sedan skålen med ris på ett ställe i garderoben som gör att barn eller husdjur kan komma åt den.

Låt skålen stå. Efter ett par månader är det dags att byta ut riset. Om du använder brunt ris istället för vitt ris behöver du byta ut det tidigare, eftersom brunt ris har kortare bästföredatum än vitt ris.

Hoppas du gillade det här knepet!

Annons
Dela på Facebook