Nyheter

Nya förslaget: Dyrare böter för dig som tjänar mycket

Annons
av nuntium
5 februari, 2020
Annons

Vänsterpartiet föreslår ett nytt system som skulle innebära att fortkörningsböter baseras på förarens inkomst.

”Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter”, säger Linda Westerlund Snecker.

Annons

Vänsterpartiet har kommit på ett nytt förslag gällande fortkörningsböter. Enligt det nya förslaget vill de att boten ska baseras på förarens inkomst.

– Jag tror på att straff ska vara rättvisa. Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter, utan böter måste vara baserade på vad man faktiskt tjänar, säger Linda Westerlund Snecker, till SVT.

Inte har några problem med att betala

Bötesbeloppet baseras idag på hur mycket man överskridit de angivna hastighetsbegränsningen.

Men Vänsterpartiet menar att de kan bidra till att fler med hög inkomst kör fort, då de inte har några problem med att betala en bot.

Kollar man på Finland som förebild, vill V att fortkörningsböter ska vara något som ingen vill få, oavsett hur ekonomin ser ut.

”Det ska svida lika hårt”

– Det ska svida lika hårt i varje plånbok för de som kör för fort, säger Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, till SVT.

Förslaget kommer att diskuteras i justitieutskottet i vår och de andra partierna verkar relativt delade när de kommer till frågan.

Sverigedemokraterna har tidigare föreslagit att man bör utreda ett liknande inkomstbaserat bötessystem, medan Liberalerna ställer sig negativt till frågan.

Miljöpartiets rättspolitiske talesperson, Rasmus Ling, anser att förslaget är intressant. Socialdemokraterna ser det i nuläget inte som en prioriterad fråga.

– Är det någon som kör för fort och har en väldigt hög inkomst, så kan det vara väldigt lite pengar för den personen, och det tror jag kan uppfattas som stötande, säger han till SVT.

Annons
Dela på Facebook