Kärlek

Ny studie visar: så väljer vi vilka vi ligger med

Annons
av nuntium
13 augusti, 2019
Annons

Hur väljer vi våra sexpartners egentligen? En ny studie har gått till botten med detta och resultaten visar att män och kvinnor skiljer sig åt ganska mycket i valet av partner.

En sommarromans är härligt och den här tiden på året är många ute för att ragga upp någon att ha en fling med. Men hur bestämmer man vem vi vill ha som sexpartner? Det har norska vetenskapsmän tagit reda på.

Annons

En ny studie från Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet försöker besvara frågan om sexpartners. Under några års tid har man ställt frågor till 211 deltagare om deras sexliv.

Efter att ha undersökt deltagarnas åsikter om vad som är viktigt hos en sexpartner så kan man konstatera att kvinnor och män faktiskt har ganska olika beteenden när det gäller sex.

man and woman kissing beside bay

Källa: Unsplashed

Vanligt med missförstånd

I studien framgick det att kvinnor och män ofta missuppfattar det motsatta könets intentioner när det gäller sex. Kvinnor trodde ofta att män var mindre intresserade av sex än de faktiskt var, medan män tvärtom överskattade kvinnors vilja att ha sex.

Det var även tydligt i undersökningen att sex främst sker på kvinnans villkor, vilket betyder att kvinnor oftast bestämmer om det blir sex. Frode Theun står bakom studien och ser både kulturella och evolutionära förklaringar.

– Om man tänker rent evolutionstekniskt så har kvinnor varit varit försiktiga med vem de har sex med för att de kan bli gravida. Men så finns det även kulturella aspekter som spelar in. Om en kvinna är lätt på foten skuldbeläggs hon och får ofta ett dåligt rykte. För män kan det tvärtom. Många sexpartners kan ge dem mer status, säger hon till Dagbladet.

Close-up of Woman Holding Condom

Källa: Pexels

Viktiga egenskaper

När det gäller valet av egenskaper hos en potentiell sexpartner så skiljer sig också de olika könen åt.

Studiens medförfattare Leif Ottesen Kennair berättar vilka fysiska egenskaper som är viktigast hos en sexpartner.

-För män säger han att det är viktigt med förhållandet mellan midja och höft, femininitet och en ungdomlig personlighet. Kvinnor däremot styrs ofta av längd, axelbredd och maskulinitet, säger han till Dagbladet.

Annons
Dela på Facebook