Nyheter

Ny lag börjar gälla den 1 januari – kan ge livstids fängelse

Annons
av nuntium
28 december, 2019
Annons

Från och med den 1 januari 2020 träder en ny lag i kraft som kan ge livstids fängelse.

Attacker mot blåljuspersonal kan ge livstids fängelse.

Annons

Det är efter att räddningstjänsten vid flera tillfällen blivit utsatta för hot, sabotage och vandalism som den nya lagen behövts tagits till.

Förövarna som gör detta kan nu dömas till livstids fängelse.

– Det är inte okej att ge sig på räddningstjänsten. Jag hoppas verkligen att det här ger bra effekt, säger Mikael Svensson från räddningstjänsten i Kristianstad.

Tanken är att skärpta straff och ny brottsrubricering ska skydda Sveriges blåljuspersonal.

– Risken för hot påverkar idag det dagliga arbetet, säger insatsledaren Oscar Rehnström till Sveriges radio. 

Den nya lagen som träder i kraft ska göra det tryggare för människor inom blåljus att utföra sitt arbete.

– Det är tråkigt att man ska behöva ha en lagstiftning kring en sån här, för många självklar sak. Men när det nu behövs så är det positivt att man visar uppifrån att man tycker det är viktigt, säger Mikael Svensson.

Glädjande besked

Räddningstjänsten i Kristianstad har inte varit förskonad. De har både blivit utsatta för våld och hot, enligt Svensson. För att minska angrepp så anordnar de regelbundet öppet hus.

– Jag vet inte ännu om lagstiftningen kommer ändra beteendet hos de som utsatt oss, säger Mikael Svensson.

Straffas hårdare

Det är alltså efter nyårsskiftet som straffet kommer skärpas för personer som väljer att sabotera för räddningstjänst och polis.

Brottsrubriceringen heter sabotage mot blåljusverksamhet. Det är denna lagstiftning tillsammans med våld mot tjänsteman som finns för att skydda blåljuspersonal.

Även straffet för våld mot tjänsteman kommer att skärpas vid nyårsskiftet.

Straffet för sabotage mot blåljusverksamhet kommer ge fängelse i upp till fyra år. Grovt sabotage kan ge upp till livstids fängelsedom enligt regeringen.

Det blir straffbart att angripa eller på annat sätt störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård, om det förhindrar utryckning eller brottsbekämpande verksamhet. Samtidigt skärps straffet för grovt våld mot tjänsteman.

Annons
Dela på Facebook