Nyheter

Nu byter kommunerna ut nyårsfyrverkerierna – mot lasershow

Annons
av nuntium
17 november, 2017
Annons

När det vankas nyårsafton så kommer samma debatt upp år efter år. Det har ingen kunnat undgå. Det handlar om fyrverkerier som du säkerligen redan listat ut. Att djur blir rädda av fyrverkerier har nog alla kunnat lista ut vid det här laget.

Varje år dras en debatt igång gällande det här ämnet. Ska man förbjuda fyrverkerier eller ska man få fira nyårsafton med fyrverkerier?

Annons

Bodens kommun har tidigare meddelat att man kommer ta bort det traditionella nyårsfirandet med fyrverkerier. Nu har även Lidköping valt att hoppa på samma tåg.

I ett pressmeddelande har Anna Ohlin Ek vid Linköping kommun uttalat sig:

– Efter heta debatter de senaste åren kring fyrverkeriernas vara eller icke vara vill vi tillmötesgå och testa andra alternativ och sedan utvärdera, säger Anna Ohlin Ek.

Anna Ohlin Ek som sitter på Kultur- och Fritid vid Lidköping kommun meddelar i ett pressmeddelande att kommunen har valt att inte ha några nyårsfyrverkerier nu i år. Men hur firar man då istället? Jo, kommunen har valt att visa en lasershow istället som Anna beskriver som spektakulär.

– Efter heta debatter de senaste åren kring fyrverkeriernas vara eller icke vara vill vi tillmötesgå och testa andra alternativ och sedan utvärdera. Det kommer bli något helt nytt och spektakulärt och vår förhoppning är att en lasershow kommer uppskattas av kommunens invånare, berättar Anna.

Vill visa hänsyn till djuren

Många hundar och även andra djur blir rädda när fyrverkerier smäller. Det är någonting som påverkar vissa hundar väldigt mycket och andra djur för den delen med.

Boden kommun har tidigare meddelat att de kommer satsa på en lasershow istället för fyrverkerier av detta skäl. Den största anledningen är djuren. Att för deras skull plocka bort fyrverkerierna och istället visa lasershow.

Nu får vi se om fler kommuner kommer ta efter gällande detta initiativ.

Vad tycker du? Borde fler kommuner inspireras av dessa kommuner? DELA artikeln vidare om du tycker det.

Annons
Dela på Facebook