Hälsa

Är det dags att tvätta kudden? Så snuskiga är kuddarna du sover med varje natt

Annons
av nuntium
29 november, 2019
Annons

Din kudde kan innehålla fler bakterier än din toalettsits.

Kuddarna i sängen samlar snabbt på sig kvalster och otrevliga bakterier. Många sover med riktigt snuskiga kuddar om nätterna.

Annons

När du köper en ny kudde är den väldigt fluffig och mysig, men med tiden klumpas dunet och fjädrarna ihop vilket gör att den upplevs tunnare.

Ett sätt att förhindra detta är att tvätta kudden regelbundet.

Men det är dock långtifrån den enda anledningen till att det är dags att tvätta kudden regelbundet. Den är mycket troligt full av massor av bakterier.

Varje natt fäller din kropp ungefär 15 miljoner hudceller. Under en och samma natt utsöndrar man omkring 1,5 deciliter svett – en stor del genom huvudet. Det gör i sin tur att kvalster trivs väldigt bra i din säng.

Fukten tillsammans med värmen och mörkret är en förutsättning för att kvalster ska kunna föröka sig. Det räcker med några gram hudflagor för att mata flera miljoner kvalster. Därför är sängen den optimala miljön för dem.

Varje natt fylls täcken, kuddar och madrassen av fler och fler kvalster och fler bakterier. Örngottet kan innehålla så många bakterier att det är snuskigare än en toalettsits, enligt en studie som Business Insider berättar om.

Foto: Pixabay

Samma studie visade även att en kudde kan innehålla miljontals olika svampporer, vissa kan ge astmaliknande tillstånd. Det är inte speciellt vanligt att bli sjuk av sin kudde men det visar vikten av att inte glömma tvätta kuddarna.

Ett sätt att undvika detta är ju såklart att tvätta kuddarna, men hur ofta ska man göra det?

Råden är olika men tvätta lakan varje eller åtminstone varannan vecka. Madrasskyddet kan man tvätta varje månad.

Täcken och kuddar ska tvättas åtminstone en gång per år och sovkudden två-tre gånger om året. Tvättas de för mycket kan det slitas onödigt mycket, men vädra både täcken och kuddar så ofta du kan.

3 tips för att hålla kudden fräsch

1. Använd kuddskydd mellan kudde och örngott, så skyddar du kudden och slipper tvätta den lika ofta.

2. Vädra kudden ibland! Du kan också ge den en omgång i torktumlaren då och då fastän den inte har blivit tvättad. Torktumlaren skakar om fyllningen så att kudden känns härligt fluffig igen.

3. Har kuddarna gulnat kan du testa ett husmorsknep innan du köper en ny. Tvätta kudden med ättika och lite citronsyra, för att sedan tvätta den en gång till med tvättmedel, så kan den bli fin igen.

Annons
Dela på Facebook