Intressant

Karla är Nordens äldsta levande person – är 111 år: ”Man ska vara positiv och ett ljust sinne”

Annons
av nuntium
22 november, 2019
Annons

Karla Lindholm var sex år gammal när första världskriget bröt ut. Under onsdagen blev hon med sina 111 år och 197 dagar den äldsta danska medborgaren genom alla tider.

– Hon har en positiv livssyn och njuter gärna av ett glas portvin och en cigarr, säger hennes son Hans-Boy Lindholm.

Annons

Karla Lindholm föddes den 7 maj 1908 i Herning. Där har hon bott sedan dess. Hon har upplevt två världskrig och när Neil Armstrong landade på månen började hon närma sig pensionsåldern.

I onsdags nådde Karla 111 år och 197 dagar, och så gammal har ingen danska medborgare blivit tidigare. Men för henne själv var det inget att fira.

– Hon är totalt oberörd av det och orkar inte prata om det och hon firar inte dagen på något sätt, säger hennes son Hans-Boy Lindholm som får svara på frågor från nyfikna journalister.

Foto: DR

Karla är nu Nordens äldsta nu levande person. Hennes man gick bort 1975 och hennes dotter 2005. Hennes son Hans-Boy finns kvar i livet och varje dag klockan 19 ringer han till sin mamma.

– Hon säger själv att hon aldrig såg det här komma, säger Hans-Boy Lindholm till Herning Folkeblad.

Karla har blivit en stjärna på äldre dagar. Tidigare va hon med i programmet ” I Danmark är jag född”, där hon fick berätta om hur det kändes att sakta men säkert närma sig livets slutstation.

Foto: DR

I samband med detta fick hon svara på frågor från tittarna, en frågade vad som är det värsta med att bli gammal.

– Det är att förlora så många som man har tyckt så mycket om. Det kan vara riktigt hemskt.

Vad är då viktigt för att komma upp i en så aktningsvärd ålder?

– Man ska vara positiv och ett ljust sinne. Om man är glad inombords kommer man långt. Man ska också bidra med saker till samhället, och unna sig saker.

Enligt hennes son Hans-Boy finns det ingen hokus pokus-anledning till att hans mamma har blivit så gammal.

– Hon har levt ett normalt liv med nattarbete och hon har njutit av livets goda och tar sig gärna ett glas portvin och röker en cigarr, säger han till Ekstrabladet.

Karla har förberett sig på att lämna jordelivet. I januari i år fick Hans-Boy ta med sig allt julpynt hem till södra Jylland, hon trodde den julen skulle bli hennes sista. Vad som händer efter man dör har hon inte tänkt så mycket på.

– Jag tror på ett liv efter döden, jag tror i alla fall att det inte bara att det slutar. Men det är det så klart ingen som vet.

Annons
Dela på Facebook