Quiz

Har du koll på Sveriges viktigaste nummer och när du ska ringa det? Prova 112-utmaningen här!

Annons
av nuntium
29 mars, 2018
Annons

Hur bra koll har du på Sveriges lagar och regler? Detta är någonting som vi får lära oss i skolan men vi får lära oss långt ifrån allt. Nu verkar det som att polisen tillsammans med SOS Alarm gjort en utmaning till svenska folket.

Polisen har tillsammans med SOS Alarm tagit fram en utmaning som de kallar för 112-utmaningen. Syftet med utmaningen är att människor ska få bättre koll på Sveriges viktigaste telefonnummer.

Annons

På deras hemsida skriver de att varje år får SOS Alarm in tre miljoner samtal via nödnumret 112.

Utav dessa samtal så är 30% felaktiga — allt från busringningar till samtal som antingen inte skulle ha ringts alls eller gått till något av samhällets övriga nummer.

– Det är enormt viktigt att spara nödnumret 112 till de akuta situationerna så att våra operatörer kan fokusera på att larma ut snabb hjälp till dem som behöver det bäst. Vi försöker alltid hitta nya sätt att informera allmänheten i den här viktiga frågan och hoppas att 112-utmaningen kan få fler att ringa rätt, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Kännedomen för vilka nödnummer som man ska ringa vid en nödsituation är hög, hela 97 procent i Sverige vet var man ringer vid en nödsituation.

När ska man egentligen använda 112 och de övriga nummerna? Så här skriver SOS Alarm och polisen:

112

Används vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö.

113 13

Ring för att få eller lämna information vid allvarliga olyckor och kriser.

114 14

Kontakt med polisen gällande anmälan, tips och upplysningar.

1177

För rådgivning med sjuksköterska och hänvisning inom vården vid sjukdom.

Polisen skrev vid lunchtid på onsdagen att över 75 000 personer redan testat 112-utmaningen, vilket vi tycker att även du ska göra.

Hur många rätt får du? Testa spelet här nedan och utmana sedan en kompis.

Hjälp polisen att sprida denna kunskap! Dela gärna ditt resultat med dina vänner och se hur många rätt dom får. Observera att detta inte är de officiella 112-testet men frågorna och svaren är exakt densamma. Ifall du vill göra det officiella testet som även går på tid kan du göra det här.

Glöm inte bort att klicka på ”Gilla”-knappen här ovan, eller nedan, om du inte redan gjort det. Då kommer du få fler läsvärda artiklar rakt i ditt nyhetsflöde.

Annons
Dela på Facebook