Okategoriserade

Har dina barn också frånvaro i skolan? – förslaget om att tvingas betala böter…

Annons
av nuntium
16 september, 2019
Annons

Det är obligatoriskt med skolplikten i Sverige, vilket innebär att våra barn måste vara en del av verksamheten i skolan. Men det betyder inte att barnen alltid är i skolan, det är frånvaro av alla dess slag. Frågan är om det nya förslaget i Vadstena kommun kan ändra på det? Att föräldrarna ska tvingas betala vite…

Tidigare i år togs det beslut om att barnens föräldrar i Vadstena kommun ska tvingas betala vite om barnen deras inte uppfyller skolplikten.

Annons

– Ju tidigare man upptäcker frånvaron desto lättare är det att åtgärda, säger Johan Wernström, bildningschef i Vadstena kommun, till Motala Vadstena Tidning.

Självklart ska det inte behöva betala om det finns giltiga skäl till frånvaron, då ska istället en handlingsplan sättas in. Om eleven däremot inte har giltiga skäl till sin frånvaro tvingas föräldrarna betala.

Betala vite

Politikerna i Vadstena tycker uppenbarligen förslaget om att tvingas betala vite för barns frånvaro i skolan är bra, men det vill ta det ytterligare ett steg. Om en elev uteblir från lektionerna och inte deltar i skolundervisningen så vill kommunen att föräldrarna ska betala 5000 kronor i vite per elev. Tidigare i år beslutades förslaget i år i Kultur- och utbildningsförvaltningen.

– Det ska vara kännbart. Sedan är det upp till förvaltningsrätten att bedöma om det är rimligt. Det är egentligen bara ett förslag från kommunen, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren (S) till Motala Vadstena Tidning.

I alla kommuner finns det åtgärder redan i ett tidigt stadie för elever som uteblir från sin undervisning. Vadstena har klara rutiner för hur det ska hanteras. Vitet på 5000 kronor kommer bara bli aktuellt om det visar sig att problemet inte går att åtgärda.

Tycker du att det här är ett rimligt förslag?

Annons
Dela på Facebook