Kärlek

Här är de 6 vanligaste myterna om sexlivet efter man fyllt 50!

Annons
av nuntium
3 augusti, 2017
Annons

Att kvinnor har mindre sexlust än män och att ens sexliv har ett bäst före-datum är två av de största myterna när det kommer till ämnet sex och samlevnad. Fråga bara dina föräldrar (om du törs!). Här slår vi hål på 6 myter om sex efter man har fyllt 50 år!

Många ser åldrandet som det mest självklara och normala här i livet, medan andra kan se på det mer föraktande och oroa sig kring hur kroppen förändras med åren – och kanske inte allra minst när det kommer till det känsliga ämnet som just sex. Ofta är ålderns starkt förknippat med specifika föreställningar om vad som är ”passande” för en viss ålder; förväntningar som i sin tur kan skapa myter om vad det innebär att ha sex i den högre åldern.

Annons

Men nu är det faktiskt dags att slå hål på ett par myter, eller vad säger du?

1. Sexlusten minskar med åldern

En av de vanligaste sexmyterna som finns är att sexlusten successivt minskar med åldern, vilket inte alls behöver överensstämma med verkligheten. Självklart förändras alltid lusten upp och ner genom livets gång, men det finns inget som säger att sexlusten skulle minska bara för att man blir äldre. Precis som allt annat inom ämnet är det här ytterst individuellt.

2. Sex är inget för äldre människor

Sex är något som enbart den yngre generationen ska ägna sig åt, och att ens föräldrar sysslar med snuskigheter är högst otänkbart! Känner du kanske igen dig? Men faktum är att man i regel har ett sexliv även när man blir äldre och det kan vara så att livssituationen påverkar sexlusten positivt. Tidigare har man med stor sannolikhet haft barn och jobb som gjort att det har varit svårare att ha ett fungerande sexliv. Plötsligt har man mer tid i sin vardag att utforska sin egen och sin partners lust.

3. En äldre kvinna har en sämre förmåga

Att ens kropps fysiska förmåga att ha sex skulle försämras bara för att man blir äldre är en myt som inte alls behöver gälla för alla. Att kvinnor inte kan bli våta och att män har svårare att få erektion är absolut inte ett faktum som gäller för alla – inte ens en majoritet. Men skulle fallet vara så finns det en hel del hjälpmedel, som exempelvis glidmedel och leksaker, att ta del av.

4. Sexlivet har ett bäst före-datum

Det finns egentligen ingenting som säger att ens sexliv behöver ta slut bara för att man blir äldre. Den absolut viktigaste byggstenen i många relationer är just kommunikation, och detta gäller även för att få ett fungerande sexliv livet ut.

Att du vågar prata om vad du gillar och vad du vill i sängen är a och o i ett förhållande. Våga prata om hur din lust känns och vilka förväntningar du har, för som tidigare nämnt; den förändras alltid. Ens sexlust går alltid upp och ner, så känn ingen stress eller press om du är inne i en period där du har mindre lust, men var noga med att ändå kommunicera med din partner. Har ni olika förväntningar i sängkammaren hjälper det att våga prata och inte göra en så stor grej av det hela.

5. Kvinnor har mindre sexlust än män

Myten om att kvinnor – oavsett dess ålder – skulle ha mindre sexlust än män är en oerhört seglivad föreställning som uppenbarligen lever kvar än i dag – trots att vi är inne på år 2017 nu (!). Det finns nämligen inget fysiologiskt som gör att kvinnors sexlust skulle vara mindre än männens. Däremot finns det en samhällsnorm där vi pratar om kvinnors sexualitet betydligt mindre, vilket antagligen är normen som spökar när det kommer till hur kvinnor ser på sin egen sexualitet.

6. Sexlusten dör ut efter klimakteriet

Samma sak gäller här; att kvinnans sexlust skulle dö ut efter att ha nått klimakteriet är också en oerhört seglivad myt. Klimakteriet är inte direkt kopplat till mindre sexlust, men det sker ändå många förändringar i kroppen i klimakteriet, vilket kan göra att lusten kommer långsammare. Därför kan det vara viktigt att göra andra saker än just penetrationssex.

Vet du någon som bör ta del av dessa 6 myter om sexlivet efter man har fyllt 50? DELA i så fall artikeln, så fler kan ta del av kunskapen!

Annons
Dela på Facebook