Nostalgi

5 myter dina föräldrar garanterat lurade i dig som barn – känner du igen dom?

Annons
av nuntium
21 juli, 2020
Annons

Här är 5 myter du garanterat hört från dina föräldrar under uppväxten.

När vi var små fick vi alltid höra från våra föräldrar att om vi gör en viss sak för mycket skulle något dåligt hända. Om vi svalde ett tuggummi skulle det stanna i kroppen i 7 år, eller att våra ögon blir fyrkantiga av för mycket tv-tittande.

Annons

Ja, våra föräldrars fantasi hade inga gränser, men hur mycket stämmer av det vi fick höra egentligen?

Här är 5 klassiska saker dina föräldrar sa till dig när du var liten:

1. Skela med ögonen

Om du skelade med dina ögon skulle de till slut fastna i den positionen. Det fick vi i alla fall höra från våra föräldrar, men några vetenskapliga bevis för detta påstående finns det inte. Dina ögon kan naturligtvis inte fastna i en onaturlig position, skriver Hälsoliv.

Dina föräldrar tyckte helt enkelt bara att du såg obehaglig ut.

2. Fyrkantiga ögon av tv-tittande

Vi har alla hört den här myten, och den stämmer så klart inte, hur ser ens fyrkantiga ögon ut?

Däremot finns det en rad hälsorisker med att se för mycket på TV. Bland annat har forskare kunnat dra samband mellan mycket tv-tittande och ökade midjemått hos barn, skriver SVT. Så päronen hade lite rätt i alla fall…

3. Kramp om man badade direkt efter maten

Vi ville inget hellre än att springa tillbaka till vattnet efter lunchen på stranden. Men då sa föräldrarna stopp!

Men var det verkligen hälsofarligt eller ville våra föräldrar bara ha en lugn stund efter maten?

Förmodligen det sistnämnda, du får absolut inte någon automatisk kramp bara för att du badar efter maten. Snarare så är du fylld av energi vilket är något positivt, skriver Gefle dagblad.

4. Läsa i mörker förstör synen

Om du gillade att läsa i mörkret som barn har du förmodligen hört den här förut. När du precis lagt dig under täcket med en ficklampa och din favoritbok så kom din mamma inrusandes och förstörde kalaset.

Hon hade dock delvis rätt, för du anstränger dig mer när du läser i mörker, vilket kan leda till huvudvärk. Däremot så påverkas inte vår synförmåga av det.

5. Sväljer du ett tuggummi så är det kvar i 7 år

Vi var livrädda att svälja tuggummin som barn, eftersom vi fått höra att det ligger kvar i kroppen i massor av år efteråt. Och vem vill leva som 50 procent tuggummi i framtiden?

I efterhand låter det helt galet, vilket det också är. Tuggummin är förvisso lite mer svårsmält än andra saker vi stoppar i oss, men det kommer ur systemet efter ett tag ändå, skriver Hälsoliv.

Minns du dessa myter från din bandom? Dela gärna och kommentera!

Annons
Dela på Facebook