Otroligt

10 tecken på att du behöver dricka mer vatten

Annons
av nuntium
19 juni, 2019
Annons

Känner du dig hängig, har ont i leder eller gått upp snabbt i vikt? Då kan du lida av mild uttorkning på grund av vätskebrist. Här är 10 symptom du ska vara vaksam på.

Vår kropp består till större delen av vatten och vi behöver vätska för att överleva. Trots detta fuskar många med vattendrickandet.

Annons

Män rekommenderas dricka ungefär 3 liter per dag och kvinnor 2,2 liter. Det motsvarar ungefär 6-8 glas vatten dagligen. Detta är viktigt då vi förlorar vätska dagligen genom olika kroppsliga funktioner.

Här är 10 vanliga symptom på att du har druckit för lite vatten på senaste tiden.

1. Din urin är mörkgul i färgen

Ofta det första tecknet på att man inte dricker tillräckligt. Det beror på att när man inte får i sig tillräckligt med vätska så utsöndrar njurarna mer avfallsprodukter i urinen, vilket ger en mörkare färg.

2. Du kissar inte lika ofta

När man inte dricker tillräckligt behöver man inte heller gå på toa lika ofta, logiskt nog. Om du kissar mindre än 6 gånger per dag så bör du dricka mer helt enkelt!

3. Förstoppning

Förstoppning kan bero på en mängd saker, men en av dom är ett för lågt vätskeintag. Så märker du att det går sämre att gå på toa så börja med att dricka mer vatten.

4. Din hud är torr

Innan du sprätter iväg lönen på dyra hudkrämer så bör du först pröva att dricka mer. Fukt är viktig för din hud och det enklaste sättet att tillsätta fukt är att dricka vatten.

Cracked Brown Soil

Källa: Pexels

5. Hunger och viktökning

Vår kropp kan ibland blanda ihop hunger och törst. Detta gör att personer som är uttorkade lätt kan känna en större hunger, vilket ofta resulterar i att man äter mer.

6. Muntorrhet och törst

Kan låta självklart, men faktum är att när du känner dig törstig så är du redan något uttorkad. Det bästa sättet att lösa törst och muntorrhet är att dricka kontinuerligt under dagen.

7. Huvudvärk

När man inte dricker tillräckligt så får man inte heller tillräckligt med syre till hjärnan. Detta resulterar ofta i huvudvärk.

8. Trötthet

Uttorkning bidrar till att blodvolymen minskar och då måste hjärtat arbeta hårdare för att driva syre och näringsämnen genom kroppen. Detta leder till att du känner dig trött. Om du känner dig hängig så pröva först att dricka ett glas vatten, istället för till exempel kaffe som är uttorkande.

 

Person Lying on Sofa

Källa: Pexels

9. Ledsmärta

Lider du av värk i leder ska du definitivt vara uppmärksam på ditt vattenintag. Som nämnts i ovanstående punkter så påverkar vatten syretillsättningen till hela din kropp.

10. Svagt immunförsvar

Man har ofta fått höra att det är bra att dricka mycket vatten när man är sjuk. Det stämmer faktiskt och vatten är viktigt även i förebyggande syfte. Försök att undvika vätska med koffein och socker, till exempel kaffe och läsk. Dessa ämnen torkar ut dig och ger motsatt effekt.

Clear Glass H2o Bottle

Källa: Pexels

Vatten verkar vara lösningen på allt här i livet, oavsett om det gäller bakfylla eller att undvika sjukdomar. Så fortsätt hjälpa din kropp med några glas vatten om dagen!

Annons
Dela på Facebook