Djur

Veterinärens varning: Hundens tassar kan börja blöda efter en promenad i värmen – detta borde alla hundägare läsa

av nuntium
31 maj, 2018
Annons

Som alla redan vet är sommaren en farlig tid för våra hundar. Flera bilrutor har redan gett vika för lagens långa arm när personer har lämnat kvar sina hundar i varma bilar. Nu varnar en norsk veterinär för den varma asfalten som kan bränna sönder trampdynorna på hunden.

Nu när medelhavsklimatet tagit över Norden innebär det nya utmaningar för våra hundar och deras ägare. Veterinären varna nu för nästa fara som kan hota våra fyrbenta vänner i denna extrema hetta som vi har nu. Den mörka asfalten kan nå oväntat höga temperaturer och bränna tassarna.

Annons

I dom värsta fallen kan hundarnas tassar skållas så pass illa att trampdynorna fylls av blåsor och sår.

-Varm asfalt kan skada trampdynorna, särskilt om hunden springer mycket. Jag har själv sett det flera gånger. Hunden tappar en del av den tjocka huden under tassarna, det blir en slags blandning mellan vattenblåsa och brännskada, säger Monica Heggelund, veterinär vid Evidensia djursjukhus i Oslo till norska Dagbladet.

Men hur vet man egentligen att asfalten är för varm?

Det finns ett väldigt enkelt och bra knep man kan använda sig utav – femsekundersregeln.

Femsekundersregeln innebär att man håller sin egen handflata mot asfalten samtidigt som du tar tid. Om du inte klarar att ha kontakt med asfalten i mer än fem sekunder, så är det för varmt för hunden.

Veterinären rekommenderar dock inte att man använder sockor eller skor på hunden, utan istället anser hon att man kan anpassa sig på andra sätt.

-Jag hade hellre justerat tidpunkten för aktiviteten och tagit en promenad tidigt på morgonen eller sent på kvällen, framför mitt på dagen. Jag hade dessutom försökt att undvika asfalt, säger Monica Heggelund till Dagbladet.

Se klippet nedan:

Hjälp alla fyrbenta vänner du känner, dela varningen till alla hundägare du känner.

Glöm inte att klicka på ”gilla”-knappen här ovan, eller nedan, om du inte redan gjort det.

Dela på Facebook

Annons