Oj

Växten som ger stora brännsår över kroppen – Se upp!

Annons
av nuntium
13 augusti, 2019
Annons

Kvinna var ute och fixade bland växterna i sin trädgård när hon möttes av en giftig blomma. Det hela fick stora konsekvenser.

Gunnel Wojahn, 78, från Kristianstad var ute i sin trädgård och skulle klippa ner, vad hon trodde var hundkäx. Hon skulle rensa bort ogräs för att plantera ner lökar i rabatterna när hon möttes av en giftig bjönloka.

Annons

 

– Det har varit helt fruktansvärt. Jag fick brännblåsor över hela kroppen och har inte kunnat gå, säger Gunnel till Aftonbladet.

Kristianstadsbladet var först att rapportera om händelsen som skedde några dagar innan midsommar. Gunnel var ute i trädgården och rensade ogräs när hon upptäckte den växten som var ovanligt svår att få bort.

 

– Jag fick klippa den i tre delar för att kunna slita upp roten. Det var besvärligare än vanligt, säger Gunnel till Aftonbladet.

Hon klippte i stjälken på växten och fick då en rinnande vätska över hennes händer och ben. Det rann även ner på fötterna, genom strumpor och träffade hålen på hennes foppatofflor.

Fruktansvärt ont

Där och då när det hände märkte inte Gunnel någonting. Det var inte förrän dagen efter som hon hade fått prickar över hela kroppen som kliade. När hon träffade läkaren på vårdcentralen gjordes en bedömning att det antagligen var nässelutslag. Hon skickades hem igen och fick utskriven kortisonsalva och tabletter mot klådan.

Efter besöket kom Gunnel hem igen och det var då hon upptäckte att hennes fötter svällt upp och det hade bildats vattenfyllda blåsor på huden.

– Det gjorde fruktansvärt ont, säger hon.

Bildkälla: Privat

Besvären blev värre och spred sig upp till knäna. Det lossnade hårtussar när hon borstade sitt hår och både tånaglarna och naglarna på fingrarna blev gula. Gunnel fick besöka läkaren igen och den här gången på hudmottagningen på Kristianstads sjukhus. De konstaterade att solljuset i samband med saften från björnlokan hade orsakat utslagen och skadorna på Gunnel.

— Jag fick verkligen en allergichock över hela kroppen. Det var en pärs utan dess like, säger Gunnel.

Händelsen skedde innan midsommar och sex veckor har gått. Gunnel har fortfarande besvär och ska inte vistas i solen då symptomen kan blossa upp igen. Hennes fingertoppar är väldigt ömma och det är stor risk att naglarna lossnar. Det som blivit bättre är att hon slutat tappa sitt hår när hon borstar sig.

– Det har varit mycket, mycket påfrestande. Jag har blivit väldigt hårt drabbad, säger Gunnel.

Det här ska du göra om du blir drabbad

För dig som inte hört talas om Björnlokor så är det en gammal svensk växt med naturlig förekomst. Den sprider sig år för år, men är vanligast i södra Sverige. Under 2019 har den observerats i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

– I takt med att det blir varmare klimat har det helt klart blivit lättare för björnlokan att sprida sig på normal väg, säger Ulf Larsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Sonny Larsson som är apotekare på Giftinformationscentralen talar om vad man ska göra om man kommer i kontakt med växten.

– Det man ska göra är att tvätta av huden som kommit i kontakt med björnlokan med tvål och vatten. Sedan ska man inte utsätta huden för solljus den närmsta veckan, säger Sonny.

 

Annons
Dela på Facebook