Nyheter

Tajgafästingen sprider sig i Sverige – bär på ett farligare virus

Annons
av nuntium
3 maj, 2019
Annons

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, misstänker att en fästing med en mycket farligare typ av TBE-virus sprids i Sverige, efter att ha hittat nya fynd under 2018.

När sommaren är på väg kommer även den väldigt otäcka och intensiva fästingsäsongen. Tänk på att vara noga med att bära heltäckande kläder när du är vistas ute bland skog och natur, och kom ihåg att kolla igenom dig noga efteråt.

Annons

Källa: Pixabay

Fästingarna brukar sprida infektionssjukdomen borrelia och hjärninflammationen TBE. Nu varnar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att det finns en fästing som bär på en farligare typ av TBE-virus som kan sprida sig i Sverige.

Viruset kommer från tajgafästingen som tidigare har funnits längst Norrlandskusten i Sverige. Men i fjol hittades tajgafästingen även i andra delar av Sverige.

”Från insamlingen 208 har SVA fått in ett 20-tal tajgafästingar från norrländska kommuner både vid kusten och från inlandet. Fynden från inlandskommunerna ger indikationer på at tajgafästingen troligen har spridit sig till nya områden för Sverige”, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Annons
Dela på Facebook