Kärlek

Somna tillsammans så blir ni lyckligare – här är varför!

av nuntium
21 juli, 2017
Annons

Finns det någonting som är mer underbart än att efter en lång och händelserik dag få krypa ned under täcket med sin partner? Nu finns det studier som tyder på att partners som sover tillsammans blir lyckligare.

Enligt en studie som är utförd av Wall Street Journal-journalisten Andrea Peterson, så ökar oxytocin-nivån när vi sover med en partner. Det är en ”kärlekshormon” som tidigare är känd för att lindra ångest.

Annons

Vissa forskare tror även att det leder till att känslan av trygghet och säkerhet ökar, vilket i sin tur leder till man inte stressar lika mycket eftersom nivån av stresshormonet kortisol minskar.

I en annan undersökning som 2000 människor deltog i så svarade 20 procent av dem att de förlorar 2 timmar sömn per natt tack vare deras partner snarkar. 10 procent funderade även på att göra slut med sin partner tack vare den dåliga sömnen.

Flera studier tyder på att männens sömn var precis som om dom sov själva medan kvinnorna oftare vaknar när de sover tillsammans med en partner.

Det visade sig även att 40% av alla partners sover på samma sida av sängen. Hälften av dessa gjorde det dock inte medvetet. Männen föredrar att sova på höger sida av sängen. Majoriteten av de som svarat tyckte att det var viktigare att deras partner var glada än att få välja vilken sida av sängen de får sova på.

51% av de som svarade vill sova på ”sin sida” av sängen – de ger hellre upp TV-kontrollen än den sida som de alltid brukar sova på i sängen. Majoriteten av de som svarade behöver även sin egna yta och föredrar att vända ryggen till sin partner när det var dags att sova.

Trots allt detta så är det enligt experterna bättre att sova tillsammans med någon än på egen hand.

Dela gärna den här artikeln med din partner så att hen vet varför det är viktigt att ni ska sova tillsammans så ofta som möjligt!

Dela på Facebook

Annons