Intressant

Se de nya bilderna på solen – närmsta bilderna som har tagits

Annons
av nuntium
21 juli, 2020
Annons

Tack vare nya satellitbilder kan vi se solen som vi aldrig sett den förut.

Rymden fascinerar många och det är svårt att ta in hur stort och komplext det är. Men en del av rymden vi kommer i kontakt med varje dag är ju solen, trots att vi egentligen inte vet så mycket om den gigantiska stjärnan.

Annons

Nu har vi kommit ett steg närmare, efter att European Space Agency (Esa) och NASA lyckats ta nya kort på solen som aldrig tidigare kunnat genomföras.

Det är med satelliten Solar Orbiter man lyckats ta de nya bilderna. Dessa är de närmsta bilderna man hittills lyckats ta.

Nya bilderna på solen Källa: NASA/Esa

Nya avslöjanden

Men bilderna är inte bara coola att titta på, de kan även avslöja nya hemligheter om solen.

– De här är bara de första bilderna och vi kan redan se intressanta nya fenomen, säger Daniel Müller, forskare på Esa i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi förväntade oss inte så bra resultat direkt från början. Vi kan också se hur våra tio forskningsinstrument kompletterar varandra och förser oss med en helhetssyn av solen och dess omgivning.

Hittat ”lägereldar”

Ett av de nya fenomenen är ”lägereldar”, som liknar de solutbrott vi kan se från jorden.

– Lägereldarna är små släktingar till solutbrotten vi kan observera från jorden, fast en miljon eller en miljard gånger mindre, säger David Berghmans vid the Royal Observatory of Belgium.

Men man vet ännu inte om lägereldarna bara är mindre versioner av stora utbrott, eller om de drivs av en helt annan mekanism.

Annons
Dela på Facebook