Otroligt

Så gör du för att komma ut ur en fallande hiss överlevande

av nuntium
25 augusti, 2017
Annons

Jag är helt hundra på att du någon gång tänkt: ”Vad händer om hissen skulle falla fritt?” i samband med att du åkt hiss. Nu behöver du inte fundera på det längre, för att efter du har läst den här artikeln kommer du fått de svar som du länge velat ha.

Tyvärr är det så att inget i denna värld är helt riskfritt och vi kan inte skydda oss från livets alla faror. Men däremot kan vi ta reda på i förväg hur vi ska agera om vi befinner oss i en extrem situation. Faktum är att om man vet hur man ska agera i en sådan situation kan man rädda både sitt egna och andras liv.

Annons

Här nedan finns det rekommendationer från forskare och ingenjörer vad du borde göra och vad du definitivt inte bör göra om du befinner dig i en fallande hiss.

Försök inte under några som helst omständigheter att hoppa i ögonblicket hissen landar

Till att börja med så är det väldigt svårt att hoppa när du är i fritt fall. För det andra så kommer ditt hopp minska hastigheten på ditt fall med samma kraft som du lyckas hoppa. För det tredje finns det inget sätt att förutsäga vilken del av din kropp som du kommer landa på och vilken skada som hoppet kommer göra för din kropp. Killarna på Discovery Channel har sedan länge visat att du aldrig ska göra det här – se det i videon här.

Stå inte rakt upp..

Det här är inte heller en bra idé, eftersom dina ben kommer behöva ta emot en vikt som är tio gånger större än din kroppsvikt. Det kan leda till extremt allvarliga skador.

Om du befinner dig i en fallande hiss: Lägg dig på ryggen på hissgolvet

Så fort du känner att hissen börjar falla fritt så lägg dig så fort du kan på ryggen på hissens golv. Om du gör det så kommer fallet kraften som uppstår när hissen landar på backen fördelas över hela kroppen.

Om det är många människor i hissen och du inte kan lägga dig ned: sätt dig ner eller böj på knäna

I den här situationen är det bästa du kan göra att sätta dig på hissens golv. Om du gör det så blir belastningen på skelettet mindre än om du står upp. Om det är väldigt trångt i hissen så försök åtminstone att böja knäna, eftersom detta också kommer att bidra till att minska kraften i fallet.

Dela det här med dina vänner så dom också kan sluta fundera på vad som händer om hissen faller!

Dela på Facebook

Annons