Nyheter

Regeringskälla avslöjar: Då ska dieselbilar förbjudas i Sverige — se här om du blir påverkad

av nuntium
23 mars, 2018
Annons

SVT rapporterar om att regeringen väntas lägga fram ett förslag som kommer ge kommunerna rätt att införa miljözoner. Om vi ska tro SVT:s källor i regeringen kommer en hel del dieselbilar bli drabbade.

I princip handlar det om alla dieselbilar som inte uppfyller de hårdaste miljökraven att bli förbjudna i stadskärnor från och med år 2022.

Annons

Enligt uppgift ska beslutet ha föregåtts av en hård strid inom regeringskansliet.

Utifrån det förslag som har erlagts så kommer de ges möjlighet att införa miljözoner i tre olika nivåer. I zon ett kommer bara elbilar och de allra mest miljövänliga gasbilarna bli tillåtna, medan man i zon två kommer tillåta dieselbilar som är tillverkade efter år 2006.

Fram till 2022 kommer däremot dessa att fasas ut, och alla dieselbilar utom de med klassningen Euro 6 att förbjudas i zon två.

I den tredje och sista zonen ska alla bilar få framföras.

Det var i Transportstyrelsens utredning som gjordes 2016 som man föreslog att dessa zoner skulle införas under 2020, men nu väljer regeringen att senarelägga det till 2022.

– I realiteten kommer det här innebär att dieselförbud på sikt, säger SVT:s källa till SVT.

Oense över framtiden

Beslutet ska ha föregåtts av en strid mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna, som Miljöpartiet gick vinnande ur. Enligt Aftonbladet har frågan förhandlats ända upp till partiledarnivå.

Knäckfrågan gällde om äldre dieselbilar skulle tillåtas i stadskärnor eller inte. Socialdemokraterna vill enligt SVT:s uppgifter att dieselbilar helt skulle undantas från de nya reglerna. Det de i stället får igenom är en förlängd utfasningstid med två år.

Vad tycker du? Kommer du att bli drabbad om detta blir verklighet? Låt oss höra dina åsikter i kommentarsfältet.

Dela på Facebook

Annons