Intressant

Varning: Därför ska du aldrig lämna en vattenflaska i en varm bil

Annons
av nuntium
5 juli, 2019
Annons

Under varma sommardagar vill man gärna ha med sig en flaska vatten i bilen för att kyla ner sig lite. Men visste du att det kan vara livsfarligt att lämna kvar flaskan i bilen om det är varmt ute?

När det är riktigt varmt ute så är ens bästa följeslagare en vattenflaska, så även i bilen under åkturer i värmen. Väldigt få vet dock om riskerna med att lämna kvar en vattenflaska i bilen i värmen.

Annons

I ett test gjort för den amerikanska tv-kanalen KFOR provade brandmannen David Richardson tillsammans med sina kollegor att placera en vattenflaska i en varm bil.

Det visade sig innebära en hel del risker. När solens strålar lyste igenom flaskan så blev den över 120 grader varm.

Clear Glass H2o Bottle

Källa: Pexels

Kan leda till eld

I testet kom de fram till att många bilar har säten som är mer lättantändliga än till exempel papper. I det värsta scenariot kan alltså bilen börja brinna på grund av vattenflaskan.

– Solljuset passerar igenom den vätskefyllda flaskan som i sin tur blir som ett förstoringsglas. Ljuset använder vätskan och det klara materialet i flaskan för att skapa en brännande stråle som faktiskt kan leda till eld, säger brandmannen David Richardson till KFOR.

Farligheterna beror mycket på vilken bilruta man har, materialet och formen på flaskan samt solstrålarnas riktning, enligt Expressens sajt Allt om bilar.

Vi trodde aldrig att en vattenflaska kunde bli så varm bara av solstrålar, så var försiktiga med vad ni lämnar i bilen i sommar!

Annons
Dela på Facebook