Hälsa

Problem med myggbett? Så här lindrar du smärtan

Annons
av nuntium
26 juni, 2019
Annons

Sommaren är härlig på de flesta sätt, men en av de negativa sakerna är alla dessa påstridiga mygg överallt. Myggbett är inte farligt i sig, däremot är många överkänsliga mot myggbett vilket resulterar smärta och klåda.

Efter en fisketur eller en helg i sommarstugan är det stor risk att du kommer hem helt sönderbiten av mygg. Det kan vara väldigt irriterande att gå runt med klåda över hela kroppen, speciellt om du är extra känslig.

Annons

Som tur är finns det många knep för att bli av med de värsta symptomen, både medicinska tips och huskurer. I en intervju med Expressen berättar Jan O Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet om hur man ska gå till väga.

– Klia inte. Då blir det bara värre och det kan bli ärr och infektioner.

Desinfektionsmedel lindrar

Forskare fortsätter med att rekommendera desinfektionsmedel som till exempel Salubrin, som hjälper att kyla ner bettet och lindra klådan.

– Jag träffade också en läkare som berättade att han åt antihistaminer i förebyggande syfte, säger Jan O Lundström.

Många människor därute har även sina egna metoder för att få bukt med myggbetten. I intervjun träffade Expressen två människor som delade med sig av sina huskurer.

Pressar lime mot bettet

Emmanuele Patti, 37 och Anabelle Bothén, 28 är från Stockholm och båda hemkomna från en tid i Thailand, där myggen är betydligt värre än i vårt land.

– Jag använder mig av lime som jag pressar på bettet. Det fungerar och gör inte ont så länge det inte gått hål på betten, säger Anabelle Bothén. Emmanuelle har hittat en speciell salva han tror stenhårt på:

– Den heter Plai och är grym. Speciellt för mig som är en sådan som myggen älskar att suga blod från.

Bästa tipsen mot myggbett

Eftersom svenska myggor sällan sprider sjukdomar så är myggbett i stort sett ofarligt här, även om du är allergisk eller överkänslig. Däremot kan det vara irriterande. Här är några tips som kan hjälpa dig i sommar:

1. Klia inte.

Kan vara svårt att undvika men det förvärrar bara klådan och riskerar att såret går upp och blir infekterat.

2. Välj rätt kläder

Ljusa, löst sittande kläder är att föredra. Försök även att täcka en så stor del av din kroppsyta med plagg, speciellt på nedre delen av kroppen där myggor älskar att bitas.

3. Kyl ner såret

Kyla dämpar klådan, använd dig av isbitar, kallt vatten eller kylbalsam, vad som helst som kyler ner bettet.

4. Myggmedel

Myggmedel är ofta ett bra skydd mot de efterhängsna insekterna. Var uppmärksam och fråga på apoteket då alla medel inte kan användas till barn.

5. Salubrin

Som nämnts tidigare så är desinfektionsmedel effektivt mot svidande bett. De kyler också ner såret.

6. Antihistaminer

Används i förebyggande syfte. Allergimediciner med antihistaminer kan göra dig mer resistent mot myggbett. Vissa säljs receptfria.

Följ dessa tipsen i sommar så klarar du dig undan de värsta problemen med myggorna och kan njuta av ledigheten!

Annons
Dela på Facebook