Intressant

Personer som är glömska är smartare – enligt forskarna

av nuntium
4 juni, 2019
Annons

Att man glömmer sina nycklar eller lämnar träningsväskan hemma, kan få en att känna sig dum.

Men enligt en ny studie som publicerades i Neuron, kommer att göra några glada.

Annons

Forskare fann i huvudsak att glömma saker är inte bara ett tecken på en normal och hälsosam hjärna, det betyder också att din hjärna skapar utrymme för nyare, mer användbar information.

En studie som gjordes vid University of Toronto, fann att det var bra att ha något att göra med din intelligens. Att man glömmer enstaka detaljer kan faktist göra dig smartare.

Svårare att fatta beslut

”Det är viktigt att hjärnan glömmer irrelevanta detaljer och istället fokuserar på de saker som kommer att hjälpa till att fatta beslut i den verkliga världen”, säger University of Toronto-forskaren Blake Richards av deras resultat.

”Om du försöker navigera i världen och din hjärna kontinuerligt tar upp motstridiga minnen, gör det svårare för dig att fatta ett välgrundat beslut.”

Traditionellt sett ses en person som kommer ihåg flest saker, att vara den smartaste. Men studien visade att emellertid var det normalt att glömma enstaka detaljer. Att man minns den stora bilden, till motsats till små detaljer, är bättre för din hjärna i det långa loppet, skriver CNN.

Våra hjärnor är smartare än vi tror. Hjärnorna är smarta att hippocampus (där minnen lagras) sorterar bort oviktiga detaljer.

Om man ser det från ett utredningsperspektiv tillåter det ”oss att anpassa sig till nya situationer genom att släppa ut föråldrad och potentiellt vilseledande information”, förklarar forskarna.

Ja, du kan glömma plånboken eller folks namn.

”Du vill inte glömma allt, och om du glömmer mycket mer än normalt, kan det vara oroande. Men om du är någon som glömmer enstaka detaljer, är det förmodligen ett tecken på att ditt minnessystem är helt friskt och gör exakt vad det ska göra”, konstaterade Richards.

 

Dela på Facebook

Annons