Kärlek

Expertens hemliga knep: så vet du när det är dags att göra slut

Annons
av nuntium
12 oktober, 2020
Annons

När och hur ska man göra slut? Psykologen berättar.

Relationer är som bekant komplicerade och vi stannar ofta kvar i dödsdömda relationer lite för länge. Men hur vet man egentligen när en relation är omöjlig att rädda?

Annons

I en intervju med Nyheter24 delar Fredric Bohm, psykolog och föreläsare, med sig av sina tips i ämnet.

Fredric är känd som en av relationsexperterna i SVT:s Gift vid första ögonkastet, och menar att det faktiskt inte finns några ”perfekta” sätt att avsluta en relation.

”Nu är det slut”

Är det verkligen sant, finns det inget bra sätt att göra slut på?

– Det finns inget bra sätt, säger Fredric och fortsätter:

– Nej. Alla relationer går faktiskt ut på att man har något slags ansvar för sin partner. Man kan inte bara sticka. Man kan heller inte säga ”nu är det slut” utan att förvarna sin partner.

– Ett förhållande handlar om att man producerar lycka tillsammans. Sen kan det komma saker utifrån som gör det svårare att vara lycklig, men om relationen i grunden kan producera lycka så kan man ta sig igenom det. Om man inte längre känner att man kan producera lycka tillsammans med sin partner ska man berätta det tydligt – och ge hen en chans att förändra det.

Ta relationer på allvar

Även om vi ofta tycker att partner har gjort fel så kan även vi själva ha en stor del av skulden. Personer som ständigt går från relation till relation kan lida av empatiproblem.

– Relationer handlar om ett moraliskt och etiskt ansvar för varandra. Är man inte beredd på det ska man inte inleda en relation, säger Fredric Bohm.

Som tur är menar han att det finns sätt att bli bättre på att ta relationer på allvar.

– Ja, men kan lösa det med empatiträning. Det är inte bara dina känslor som är viktiga, andras känslor också. Man måste bestämma om man vill vara skitstövel eller inte, säger Bohm.

Expertens råd: 5 sätt att göra slut på:

1. Fundera ut om det är så att ni inte KAN bli lyckliga tillsammans.

2. Tala om TYDLIGT att du är olycklig.

3. Be din partner om hjälp att lösa situationen.

4. Tala om vad som behöver hända.

5. Nu ligger bollen hos din partner.

Annons
Dela på Facebook