Hemskt

Drönaren flyger över Auschwitz 70 år efter förintelsen – bilderna lämnar ingen oberörd

Annons
av nuntium
11 september, 2019
Annons

När tyskarna anföll Polen den 1 september 1939 så blev det starten för andra världskriget. Att samla upp judar i getton var en av de första sakerna som gjordes.

För att kunna sätta ”Generalplan öst” i rullning så började nazisterna bygga koncentrationsläger. Planen var att göra en etnisk rensning av polacker, romer, judar samt handikappade och homosexuella.

Annons

Redan 1933 så byggdes det första koncentrationslägret där politiska fångar placerades.

Byggnationen av nya koncentrationsläger var i full gång mellan 1937 och 1939. Det fanns 730 koncentrationsläger vid 1945 då kriget slutade.

Källa: Youtube

Under kriget så hade tyskarna stort behov av arbetskraft inom industrin, varpå att fångarna fick arbeta i någon av tyskarnas alla fabriker. Nazisternas mål var att alla Europas judar skulle utrotas.

Auschwitz delades in i tre delar, där Auschwitz II var ett rent dödsläger. Under de åren som andra världskriget pågick så skickades totalt 1 300 000 människor till Auschwitz varav 1 100 000  mördares och utav dessa var 1 000 000 judar.

Källa: Youtube

Vita bussarna

Vita bussarna skickades vid krigets slut av den svenske greven Folke Bernadotte. Bussarna skulle rädda skandinaviska krigsfångar och för att dom inte skulle bli bombade var dom vitmålade och hade röda kors på sig.

Källa: Håkan Dahlström

Någonstans mellan 15 000 – 30 000 människor räddades av vita bussarna. De flesta av människorna som räddades var skandinaver, men när krigsadministrationen bröts samman under de sista veckorna av kriget så började vita bussarna även rädda andra.

Bland dom räddade ska minst 4000 judar ha funnits.

Inte många överlevande kvar

Nu finns det inte många människor som överlevde förintelsen kvar. Därför är det jätteviktigt för oss att minnas och fortsätta berätta historien så den aldrig någonsin upprepas igen.

Det finns fasansfulla bilder som en drönare har fångat över Auschwitz. I videoklippet här nedan kan ni se dessa. Glöm inte heller bort att dela denna historia, den får aldrig någonsin glömmas bort.

Se klippet här:

Glöm inte bort att klicka på dela-knappen och sprid denna historia vidare. Den får aldrig någonsin glömmas bort!

Annons
Dela på Facebook