Intressant

5 anledningar till varför du inte bör äta godis

av nuntium
12 april, 2019
Annons

Vi svenskar är riktiga gottegrisar. Sanningen är att vi äter mest lösgodis av alla i hela världen. Sverige har satt en del rekord och det här är kanske inte det som vi är stoltast över.

Vi äter dubbelt så mycket lösgodis om vi jämför med genomsnittet i hela EU. Totalt blir det hela (!) 18 kilo godis per person och år som vi svenskar trycker i oss. Det är en hel del och här har vi listat några goda skäl till varför vi borde dra ner på godisätandet.

Annons

1. Godiset görs på djurrester

Troligtvis visste du redan att godiset brukar få sin färg av lössrester. Men hade du koll på att godiset många gånger innehåller slaktavfall? Gelatin som finns i mycket godis görs av grissvål som rensats för att sedan kokas och till sist blekas. Men det är inte ovanligt att rester av senor, hud och ben är från gris och andra nötdjur finns med i receptet till godiset.

2. Godiset är inte bra för tänderna

Om vi äter mycket godis leder det till att karies bildas som i sin tur gör att vi får hål i tänderna. När man äter lösgodis så blir det ett himla småätande under till exempel en hel film – och det är de som är värst för tänderna.

3. Godiset påverkar miljön negativt

Snacks och godis är inte särskilt bra för miljön. Det har visat sig att skumgodis, gelégodis samt mjölkchoklad är värst. En påse med skumgodis påverkar klimatet lika mycket som en portion med fläskkött gör. Detta har en studie visat som SIK gjort på uppdrag av Livsmedelsverket.

4. Godisbyttorna är inte särskilt fräscha

Byttorna där lösgodiset ligger har förvisso lock på sig. Men de öppnas i regel hela tiden och ibland står de till och med öppna. När tvättade personen som plockade godiset innan dig händerna egentligen? Slevarna och godisbyttorna är rena bakteriebomber med andra ord.

5. Socker i stora lass

Allt som har socker i sig är i regel också alltid gott. Svenskarna konsumerar mer än 50 kilo socker per år och per person vilket är tre gånger mer än rekommendationerna som finns. 25% av sockret kommer från just godis. Att fler och fler blir beroende av socker är inte heller någonting nytt. Socker kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

Så vad säger du, blir det en påse lördagsgodis idag eller kommer du hoppa över det? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet hur du tänker gällande godis.

Glöm inte bort att gilla Nuntium för fler läsvärda artiklar.

Dela på Facebook

Annons