Nyheter

Brandmännens brådskande varning: Detta får du aldrig någonsin göra i hemmet

Annons
av nuntium
21 januari, 2020
Annons

Vi har alla föremål i bostaden som medför en viss brandrisk. Det kan vara tvättmaskinen, diskmaskinen eller några andra elektriska apparater som vi är beroende av i vardagen.

Enligt preliminär statistik från MSB omkom 75 personer i bränder 2018, att jämföra med 110 under 2017 och 105 året innan det.

Annons

Den norska motsvarigheten DSB, rapporterar att äldre och personer i behov av vård, personer med funktionshinder och missbrukare är särskilt utsatta.

I Norge visar statistik att cirka 75 procent av de som omkommer i bränder tillhör dessa grupper.

Brandkåren vill varna allmänheten

Under vintern använder vi dessutom extra mycket elektricitet och många apparater. Ett par i norska Trøndelag råkade ut för en väldigt otäck situation som inträffade precis efter att de hade lagt sig för natten.

Nu vill den norska brandkåren varna allmänheten och de har ett viktigt budskap att dela med sig av.

Enligt norska TV2 var det 20 minuter kvar av programmet på diskmaskinen när paret gick till sängs. Strax innan de somnade kände mannen en röklukt och reste sig ur sängen för att se vad det var. När han kom ner i köket upptäckte han att diskmaskinen stod i lågor.

Släckte branden

– När mitt huvud träffade kudden kände jag en konstig, bränd lukt som bara blev starkare och starkare. När jag tittade nedför trappan till nedervåningen såg jag det starka ljuset från flammorna, säger 34-åringen till norska TV2.

Mannen insåg lyckligtvis att det är viktigt att stänga av strömmen så han sprang till proppskåpet medan han ropade till frun att hämta brandsläckaren. Mannen släckte branden och frun ringde till brandkåren.

I husen fanns också parets två barn i åldrarna 3 och 4 år. De fick snabbt väcka och hämta döttrarna från övervåningen, linda in dem i ett täcke och bar ut dem ur huset. Familjen sökte därefter skydd hos en vänlig granne för att få värma sig.

– Det var väldigt skrämmande och jag är evigt tacksam för att vi inte hade somnat. Vi har ju brandvarnare, men den slog inte igång förrän jag hade börjat släcka branden, säger mannen till TV2.

Trøndelags brandkår har lagt ut ett inlägg på Facebook för att varna andra.

Lar du oppvaskmaskina jobbe mens du sover? Her var det bare noen minutter igjen av vasken da huseieren gikk for å legge…

Publicerat av Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS Måndag 7 januari 2019

Brandkårens varning

”Låter du diskmaskinen gå medan du sover? Här var det bara några minuter kvar av diskprogrammet när husägaren gick för att lägga sig.

Strax innan han somnade kände han en röklukt, sprang ned och fick släcka branden med brandsläckaren.

Om du planerat ett nytt och bättre liv under 2019, föreslår vi att du också lägger till ’tvätta disk och kläder bara när jag är hemma och vaken’ på listan över nyårslöften”, skriver brandkåren tillsammans med en bild på diskmaskinen som fattade eld.

Så undviker du bränder i elektriska apparater:

• Använd inte grenuttag på apparater över 1000 watt.
• Tvättmaskinen, torktumlare och diskmaskin ska endast användas medan du är hemma och inte medan du sover.
• Töm luddfiltret i torktumlaren efter användning.
• Använd inte ugnen när du är full eller trött.
• Använd inte dator i sängen.
• Ladda inte mobiltelefon eller dator på natten.
• Se till att elektriska värmeelement och andra elektriska värmeaggregat inte är täckta med kläder eller att möbler står för nära.
• Installera brandvarnare i närheten av tvättmaskinen, diskmaskinen och i rum med spis.

Källa: sikkerhverdag.no

Hjälp brandkåren att sprida detta viktiga budskap vidare.

 

Annons
Dela på Facebook