Kärlek

5 vanor som kan förstöra er relation

Annons
av nuntium
15 oktober, 2020
Annons

De här enkla ovanorna kan få dåliga konsekvenser för er relation.

Ibland kan det knaka i en relation trots att vi inte riktigt vet varför. I många fall kan orsaken vara helt vanliga vardagsvanor, som sakta men säkert tär på förhållandet.

Annons

Psykologen Guy Winch skriver om fenomenet i Pshycology Today, där man menar att vissa småsaker skapar en distans till vår partner.

– När en av personerna i ett par driver iväg emotionellt eller verkar ”utcheckad” från förhållandet, kan det vara en respons på att deras partner har utvecklar problematiska vanor, skriver han i artikeln.

5 beteenden som kan förstöra ditt förhållande

 

1. Ohälsosamt mycket kritik

I en kärleksrelation är det bra om kommunikationen mellan er under 80 procent av tiden är antingen positiv eller neutral. Det är alltså okej att 20 procent av samtalet består av kritik eller uppmaningar – men helst inte mer än så. I vissa förhållanden är den här tiden nästan fördelad tvärt om.

Och att en person i förhållandet konstant delar med sig av liten eller stor kritik mot den andra kan vara nedbrytande. Känner man att man nästan inte gör någonting rätt stänger man lätt av sina känslor.

2. Struntar i viktiga klagomål

Även om överdrivet mycket kritik kan vara skadligt så måste man dock vara lyhörd för sin partners önskemål. Om den ena partnern upprepade gånger försöker göra dig uppmärksam på något gör man bäst i att lyssna. Annars finns risken att personen känner sig avfärdad och ignorerad. Detta gäller speciellt känsliga ämnen som närhet eller sex, där man kan känna sig extra utelämnad.

3. Låg empati

Att inte visa empati för sin partners problem kan få väldigt dåliga konsekvenser för förhållandet. Vi vill kunna lita på att vår partner ger oss stöd och lyssnar när vi upplever problem. Om hen misslyckas med det gång på gång är det vanligt att den som känner sig ohjälpt drar sig tillbaka och istället söker stödet hos andra personer.

4. Olika bra förmåga att kommunicera känslor

Vi har alla olika personligheter och bagage i livet, vilket gör att vi helt enkelt beter oss på olika sätt. Men i en relation är det viktigt att man inte konstant känner sig överkörd, för att den andra helt enkelt är bättre eller har mer erfarenhet av att argumentera.

Risken finns att du till slut inte vill ta upp saker, för att du alltid ”förlorar” argumentationen.

5. Teknikberoende

Vi har mycket att tacka tekniken för, men ibland kan den också förstöra relationer. Om man inte är uppmärksam kan din skärm uppta mer av din uppmärksamhet än din partner. Som tur är så är lösningen enkel! Ta en paus från allt vad teknik heter och ägna tiden åt din partner i stället.

Källa: Psychology Today

Annons
Dela på Facebook