Läskigt

38-åriga Lauras mage svullande upp – visade sig vara dödlig sjukdom

Annons
av nuntium
4 oktober, 2019
Annons

Lauras uppsvällda mage visade sig vara ett symptom på cancer. Nu varnar forskare för att allt fler kvinnor missar varningstecknen.

Under 2014 började 38-åriga Laura Everlys mage att svullna upp. Till en början trodde hon att det var IBS, känsliga tarmar, och prövade en glutenfri diet.

Annons

Efter att dieten inte fungerade så uppsökte Everly vård och hennes uppsvällda mage visade sig vara dödlig cancer.

– Tanken på cancer hade inte föresvävat mig, säger brittiska mamman Laura, som nu vill varna andra för den svårupptäckta sjukdomen.

Källa: Laura Everly

Få kvinnor vet symptomen

Lauras cancertyp, äggstockscancer, är en av de vanligaste cancerformerna i hennes hemland Storbritannien. Omkring 7000 kvinnor diagnosticeras med sjukdomen varje år.

Organisationen Target Ovarian Cancer slog i en rapport fast att endast en av tre kvinnor uppsöker läkare när de får problem med uppblåst mage. Många prövar istället att ändra sin diet, till att äta mindre gluten och mer baktierekultur.

På grund av detta så larmar nu flera forskare i Storbritannien om äggstockscancer, som ofta misstas för andra magrelaterade problem.

Uppmanar andra kvinnor

Laura gick precis som många andra kvinnor i fällan där hon trodde att magproblemen berodde på kosten. Nu uppmanar hon alla som har problem med uppblåst mage att söka vård direkt.

– Innan jag diagnosticerades hade jag alla symptom av äggstockscancer, inklusive uppblåsthet, säger Crawley-bon Laura.

Annwen Jones, vd på organisationen Target Ovarian Cancer, är bekymrad av utvecklingen:

– En bakterierik yoghurt ska inte hindra en kvinna från att besöka sin allmänläkare om något oroar henne, säger hon, och uppmanar kvinnor att genomgå ordentliga undersökningar om de känner av symptom.

Laura med sin familj. Källa: Laura Everly

Som tur är lyckades Laura återhämta sig från cancern, och lever tillsammans med sin make Mark och deras son. Det hon vill allra helst är att andra kvinnor inte ska upprepa hennes misstag.

– Du kan aldrig drömma om att det händer dig, säger hon till The Sun.

Annons
Dela på Facebook